Bănci și Asigurări

Bogza, Bancpost: Presupun ca BNR va reduce rezervele

Bogza, Bancpost: Presupun ca BNR va reduce rezervele

Bogza afirma ca adoptarea de masuri de contracarare a crizei are caracter de maxima urgenta

01.02.2009, 17:48 29

Principala sursa de finantare a Bancpost in acest an vor fi depozitele, alaturi de un credit de 80 mil. euro de la Banca Europeana de Investitii, dar si de resurse care ar urma sa fie eliberate de BNR din rezervele minime obligatorii, inclusiv in valuta, afirma Mihai Bogza, recent desemnat de actionari sa cumuleze functia de presedinte al Consiliului de Administratie cu cea de presedinte executiv.

El sustine ca dupa trei luni consecutive de scadere in termeni reali a creditului neguvernamental, nu mai este cazul ca rezervele obligatorii sa functioneze ca instrument de franare a creditarii.
"Presupun ca BNR va elibera treptat rezervele minime obligatorii si desigur ca ne vom calibra necesarul de resurse externe in functie de viteza si de modul cum se va desfasura acest proces. Sa nu uitam ca Bancpost, ca si toate celelalte banci romanesti, dispune de rezerve de lichiditati importante sub forma rezervelor minime obligatorii la BNR. Acestea au fost constituite intr-un moment cand banca centrala isi propunea sa franeze viteza de crestere a creditarii, ceea ce evident ar trebui sa nu mai fie cazul acum", spune Bogza.
Analistii si bancherii se asteapta ca in sedinta de miercuri, 4 februarie, BNR sa ia decizii de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii sau/si a rezervelor minime. In octombrie 2008, BNR a redus rezervele minime obligatorii la lei - cota de constituire coborand de la 20% la 18% - pentru a injecta lichiditati in sistem, intr-un moment in care piata monetara era foarte tensionata. BNR ezita sa reduca si rezervele la valuta in conditiile in care acestea alimenteaza si rezerva valutara a tarii, un indicator foarte important pentru credibilitatea externa.
Pana cand mai vin bani din eliberarea rezervelor, Bancpost se bazeaza pe lichiditatile atrase in depozite.
"Principala sursa de finantare o vor constitui depozitele - de la populatie, firme si institutii. In primele 11 luni din 2008, conform datelor de care dispunem, am castigat cel putin cate un punct procentual cota de piata pe fiecare dintre aceste segmente si dorim sa continuam trendul si in acest an", spune Bogza. De asemenea, Bancpost intentioneaza sa atraga 80 mil. euro printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, banii urmand sa fie utilizati pentru finantarea firmelor mici si mijlocii.
"Suntem in discutii cu Banca Europeana de Investitii pentru un credit de 80 mil. euro destinat finantarii IMM-urilor si vom analiza si alte oportunitati."
Asemenea altor bancheri si oameni de afaceri, seful Bancpost asteapta "un plan de actiune al autoritatilor pentru revitalizarea economiei, nu numai la nivel de enunt, ci transpus efectiv in practica", fara de care nu poate estima cu cat va creste businessul bancii in acest an.
"Adoptarea de masuri de contracarare a efectelor crizei are un caracter de maxima urgenta. Sa nu ne facem iluzii: in cazul in care criza economica se va prelungi, vor fi foarte putine sectoarele sau persoanele care sa nu fie in cele din urma afectate."
In acest context, Bogza spune ca prioritatile Bancpost vor fi mentinerea calitatii activelor si asigurarea unui raport optim intre depozite si credite, in timp ce cresterea volumului de afaceri ramane in planul al doilea.
Pentru consolidarea pozitiei financiare, Bancpost, filiala locala a grupului elen EFG Eurobank, va primi pana la sfarsitul lunii februarie o injectie de capital de la actionari de circa 396 mil. lei (peste 93 mil. euro). Initial fusesera discutate doua variante de majorare, una de circa 50, alta de circa 100 mil. euro.
"Decizia de majorare a fost luata cu unanimitatea actionarilor prezenti la Adunarea Generala, care detin impreuna peste 98% din totalul actiunilor, astfel ca avem motive sa credem ca suma va fi subscrisa integral", afirma Bogza.
Hotararea adoptata de actionarii bancii a fost publicata in Monitorul Oficial de vineri, 30 ianuarie. Sumele trebuie varsate de actionari in termen de 30 de zile de la data publicarii. Capitalul social al bancii va fi majorat cu 214 mil. lei, pana la 662 mil. lei (156 mil. euro). Diferenta pana la suma totala de 396 mil. lei este reprezentata de prime de emisiune.
EFG Eurobank detine pachetul majoritar, de 77,5%, in timp ce patru SIF-uri (Banat-Crisana, Moldova, Oltenia si Transilvania) detin cate 5,1%. Precedenta majorare a capitalului Bancpost a fost realizata in urma cu circa trei ani, interval in care activele bancii au crescut de 2,5 ori, noteaza Bogza.
Potrivit celor mai recente date publicate de Eurobank, Bancpost avea in septembrie anul trecut credite de 4,14 mld. euro, in timp ce depozitele atrase se ridicau la 2,49 mld. euro. Datele reflecta insa expunerea totala a grupului pe Romania (si finantarile externalizate din bilantul Bancpost). Cu credite sensibil mai mari decat depozitele acordate, Bancpost era dependenta de sustinerea EFG Eurobank.
De altfel, la nivelul intregului sistem bancar depozitele ajung sa acopere abia 76% din totalul creditelor acordate, potrivit datelor BNR pentru luna decembrie.
Mihai Bogza, care a fost viceguvernator al BNR intre 1998 si 2004, spune ca este nevoie ca si pe plan local sa fie adoptate masuri pentru relansarea creditarii, dupa modelul adoptat de alte state din Uniunea Europeana.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO