Bănci și Asigurări

BRD: Da, sunt situaţii, excepţionale, în care am acceptat să reducem datoriile până la un nivel de maxim 50%

BRD: Da, sunt situaţii în care am acceptat să reducem datoriile până la un nivel de maxim 50%

Autor: Cristi Moga

06.04.2011, 14:31 126

Băncile au fost la rândul lor afectate de volumul mare de firmeintrate în insolvenţă, iar în unele cazuri au fost puse în situaţiasă îşi asume pierderi de până la 50% pe anumite credite, aşa-numitehaircut-uri, în vederea salvării anumitor clienţi. Fenomenul nu aluat amploare până în prezent.

"Da, sunt situaţii, excepţionale, în care am acceptat să reducemdatoriile pentru anumiţi clienţi, cu un nivel maxim de 50%", adeclarat Gianina Lazanu, Director al Direcţiei Recuperare MariCreanţe în cadrul BRD Groupe Societe Generale, în cadrul unuiseminar ZF pe tema insolvenţei, organizat în parteneriat cu Casa deInsolvenţă Transilvania şi firma de avocatură NNDKP.

Cât de mari erau acele credite? Între 1 şi 10 milioane de euro?"10 milioane de euro este mult prea mult. Compromisurile se facîmpreună cu alte trei-patru bănci, iar până în prezent au fost maipuţin de 10 cazuri. Nu am stat să le număr. O companie pentru cares-a făcut un haircut trebuie însă monitorizată extrem de atent.Normele bancare nu ne permit să facem ştergeri de creanţe decâtdupă epuizarea tuturor modalităţilor de recuperare a creditelor", amai spus reprezentantul BRD.

Pe de altă parte, Andrei Cionca, managing partner al Casei deInsolvenţă Transilvania, spune că în cazul falimentelorcreditelorii recuperează circa 30% din valoarea datoriilor, astfelcă o asemenea decizie, de reducere a datoriilor, poate fi maiprofitabilă decât lichidarea acelui debitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO