Bănci și Asigurări

BRD duce dobanzile promotionale la depozitele in lei sub 12% pe an

BRD duce dobanzile promotionale la depozitele in lei sub 12% pe an

Sorin Popa: Sunt unele banci care in continuare nu doresc sa-si ajusteze dobanzile la depozite

07.06.2009, 16:06 129

BRD-SocGen, a doua mare banca din sistem, a redus incepand de azi dobanzile la Depozitul 1.000 cu pana la 1,75 puncte procentuale, asezandu-le astfel pe palierul de 11%-12% pe an.

Aceasta este cea mai puternica ajustare operata de o banca de top in ultimele luni si vine in contextul discutiilor tot mai aprinse intre clasa politica si oamenii de afaceri, pe de o parte, si sistemul bancar, pe de alta parte, privind nivelul prea ridicat al dobanzilor.
In oferta pentru depozitele la termen clasice BRD are dobanzile setate mult mai jos, respectiv la niveluri de 6,5%-7,5% pe an, respectiv foarte aproape de nivelul inflatiei anuale, care a coborat in aprilie la 6,45%.
"Cu siguranta vor fi si ajustari la credite. Noi am demonstrat-o prin programul 'Prima casa', unde am avut cea mai mica dobanda - dorim sa reducem dobanzile la credite", spune Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen. O scadere a dobanzilor la credite ar putea fi decisa chiar in cursul acestei saptamani, insa Popa nu a oferit mai multe detalii.
Dupa aceasta ajustare BRD coboara cu dobanzile sub cele oferite de concurentii directi. Spre exemplu, BCR - cea mai mare banca din sistem - promoveaza in prezent un depozit (Succes) pentru care ofera o dobanzi de 13,75% pe an (pentru maturitatea de 2 luni), respectiv 14% pe an pentru maturitatea de 12 luni. Pentru depozitele la termen clasice, BCR plateste dobanzi de 7,5%-10,5% pe an la lei.
CEC Bank, un jucator cu o pozitie puternica pe zona de economisire, plateste acum dobanzi de 11,25%-13% pentru depozitele in lei. Doar Raiffeisen Bank, un alt jucator de top, are dobanzi apropiate de cele oferite de BRD: 11,75%-12,25% pe an pentru depozitele promotionale, respectiv 7,25%-9,25% pe an pentru depozitele clasice.
"Vom merge pe un trend descrescator al dobanzilor. Important este ca tot sistemul sa mearga in acest sens, altfel iar se creeaza o competitie incorecta. Sunt unele banci care in continuare nu doresc sa-si ajusteze dobanzile la depozite", noteaza Popa.
Bancile au intrat intr-o competitie puternica pentru lichiditati in toamna trecuta. In anii trecuti grupurile straine au pompat agresiv bani in subsidiarele locale, finantandu-le astfel o crestere agresiva pe creditare, care a dus insa la dezechilibrarea bilanturilor. In toamna, bancile au fost nevoite sa isi majoreze rapid baza de depozite, in conditiile in care actionarii lor nu le mai puteau oferi finantari ieftine.
Astfel, dobanzile au urcat puternic, clientii cu disponibilitati importante putand sa negocieze niveluri de peste 20% pe an. In prezent dobanzile au scazut, in conditiile in care BNR a injectat puternic lichiditate in piata interbancara. Bancile ezita totusi sa reduca prea brusc dobanzile platite clientilor, de teama sa nu plece la concurenta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO