Bănci și Asigurări

BRD: factoring de 220 mil. euro in primul semestru

04.07.2007, 18:11 13

BRD-SocGen a obtinut venituri de 700 de milioane de lei (circa 220 de milioane de euro) din operatiuni de factoring in primul semestru, in crestere cu 157% fata de aceeasi perioada din anul trecut. Factoringul este o cumparare de creante, adica a dreptului de a incasa o factura, pentru un comision de 10-15%.
Numarul clientilor bancii pe acest segment de activitate a ajuns la 450, iar cel al debitorilor a depasit 1.000.
Valoarea operatiunilor de factoring intern s-a majorat in prima jumatate a acestui an cu 174%, pana la 520 de milioane de lei (164 de milioane de euro). "Operatiunile de factoring de import (...) au inregistrat o crestere importanta, de 244% fata de aceeasi perioada a anului anterior", au precizat reprezentantii BRD.
In 2006, banca a derulat operatiuni de factoring in valoare de 1,13 miliarde de lei (328 de milioane de euro), fiind unul dintre cei mai importanti jucatori de pe aceasta piata.
BRD-SocGen este a doua banca din sistem, cu active de peste 8,7 miliarde de euro. Potrivit Factors Chain International, cea mai mare organizatie a companiilor de factoring din lume, anul trecut piata romaneasca de profil s-a ridicat la 750 de milioane de euro.
Pentru a face o comparatie, in Bulgaria veniturile companiilor de factoring au fost de 35 de milioane de euro, in Ungaria - 2,88 miliarde de euro, in Cehia - 4 miliarde de euro, iar in Polonia valoarea operatiunilor de factoring a trecut de 4,4 miliarde de euro.
Un alt jucator important din aceasta piata, Compania de Factoring, infiintata in toamna anului trecut de Banca Transilvania si austriecii de la Intermarket Group, a realizat in primul trimestru o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro. Compania are acum 50 de clienti, din care 80% sunt IMM-uri.
Pentru acest an, societatea se asteapta la o cifra de afaceri de 100-150 de milioane de euro, aferenta unei cote de piata de circa 10%. Estimarile companiei arata ca piata de factoring ar putea trece in acest an de pragul de un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO