Bănci și Asigurări

BRD promite credite clientilor care economisesc doi ani

15.09.2005, 17:52 280

BRD - Groupe Societe Generale a intrat ieri pe piata produselor de economisire-creditare, prin lansarea pachetului Multiplan.

Produsul presupune o perioada de economisire cuprinsa intre 2 si 10 ani, dupa care clientul poate avea acces la un credit oferit in conditii preferentiale.

"Am construit un produs in intregime nou, care pune accent pe doua aspecte: sa fie accesibil si sa fie flexibil. Pe partea de economisire nu exista cheltuieli, iar clientul poate schimba ritmul de economisire. Partea de creditare nu este numai pentru domeniul locativ", a explicat Henri Bellenger, directorul Directiei de Marketing si Strategie in cadrul BRD-SocGen.

Aceasta piata a fost deschisa in urma cu un an de HVB Bank, care are un produs structural asemanator. Pe nisa produselor de economisire-creditare in domeniul locativ sunt de asemenea doi jucatori, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), care si-a inceput activitatea in urma cu mai bine de un an, si HVB Banca pentru Locuinte.

Prin aceste produse, care presupun o relatie complexa si de lunga durata, bancile incearca sa-si fidelizeze clientii, care inca apeleaza la mai multe instutii simultan, cautand cele mai convenabile oferte. Pe de alta parte, aceste produse aduc bancilor intrari stabile de resurse pe termene lungi, de vreme ce clientul urmeaza sa faca depuneri lunare pe o perioada de cativa ani.

"Piata produselor de economisire creditare este caracterizata de mai multi factori: cresterea nivelului de trai al populatiei, lipsa unor previziuni privind evolutia dobanzilor pe termen lung si preferinta deponentilor pentru economisirea pe termen scurt. Credem ca acest produs va veni in ajutorul clientilor nostri pentru realizarea planurilor pe termen mediu", a declarat Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.

Multiplan presupune in partea de economisire efectuarea unor depuneri lunare, produsul fiind disponibil atat in lei, cat si in euro. Suma minima lunara care trebuie depusa este de 10 euro, respectiv 40 de lei, nefiind perceput comision pentru constituire. Dobanda pentru partea de economisire este de 3% la euro, respectiv 4% la lei.

Dupa terminarea perioadei de economisire, clientul poate opta, in termen de sase luni, fie pentru prelungirea acesteia (fara a depasi insa plafonul de 10 ani), pentru terminarea programului - caz in care beneficiaza de dobanda- fie pentru contractarea unui imprumut. Deponentul poate de asemenea sa cedeze drepturile privind creditul sau bonusul unui alt membru al familiei, cu conditia ca si acesta sa aiba un produs Multiplan.

Banca ofera accesul la un credit de consum sau imobiliar, fie la amandoua. Pentru creditul de consum, clientul beneficiaza de conditii speciale: plafon de creditare de maximum 20.000 de euro, rambursabili in cinci ani. Dobanda este de 6% pe an la euro si 8% pe an la lei. Creditul se acorda in moneda in care s-a efectuat economisirea.

Daca opteaza pentru contractarea unui credit imobiliar, programul Multiplan prevede acordarea unui bonus de pana la 3.000 de euro, imprumutul fiind disponibil in conditiile practicate de banca la momentul depunerii cererii.

"Potrivit studiilor noastre, scaderea de dobanzi, in maniera in care se face acum, va gasi acest produs competitiv chiar si peste cinci ani", a spus Rozaura Stanescu, directorul Departamentului dezvoltare produse.

Conturile de Economii ale HVB Bank sunt disponibile in lei, cat si in euro sau dolari. Produsul are doua forme, una in care perioada de economisire este urmata de contractarea unui credit si una care prevede doar efectuarea de plasamente lunare. In ambele cazuri, este necesara o depunere initiala de 150 de euro sau 600 de lei noi, perioada de constituire a depozitului fiind de 3 ani. Dobanzile sunt de 4% pe an, respectiv intre 2% si 2,5% pe an pentru euro, in functie de suma depusa. In cazul contractarii unui credit, posesorul unui Cont de Economii beneficiaza de o reducere cu 0,5 puncte procentuale pentru imprumuturile de consum, sau de o diminuare cu 33% a comisionului pentru imprumuturile imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO