Bănci și Asigurări

BRD-SocGen cheltuie cu personalul peste 130 mil. euro anual

11.04.2008, 16:45 35

Cheltuielile cu personalul in cadrul BRD-SocGen, a doua banca de pe piata dupa active, depasesc 130 mil. euro anual, acestea crescand in ultimii ani ca urmare a ritmului accelerat in care banca a facut angajari.
Mai mult, bugetul de resurse umane reprezinta jumatate din cheltuielile anuale ale bancii.
"Bugetul alocat cheltuielilor de personal a fost de 130 mil. euro anul trecut, aici fiind incluse si salariile angajatilor BRD", spune Florin Luca, care preia la inceputul saptamanii viitoare pozitia de la Paris de director adjunct resurse umane pe international retail banking in cadrul Societe Generale si care a condus operatiunile de HR ale BRD pe piata locala in ultimii patru ani. In prezent, in grupul BRD lucreaza mai mult de 8.600 de angajati. In aceste conditii, banca a cheltuit, in medie, aproximativ 15.000 de euro cu fiecare salariat anul trecut.
Cheltuielile cu personalul au crescut cu aproximativ 25 - 30% anual in ultimii ani, in special ca efect al cresterii numarului de angajati. Luca spune ca, in acelasi timp, la majorarea bugetului alocat personalului a contribuit si cresterea salariala, care a fost de peste 10% anual.
Incepand de pe 15 aprilie, functia de director de resurse umane al BRD-SocGen este preluata de Adela Jansen, care a fost pana acum secretarul general al bancii, fiind implicata in gestionarea relatiei cu BNR, cu Bursa, CNVM si Ministerul Finantelor, in coordonarea secretariatului general al comitetelor de directie si de administratie, in relatia cu investitorii si cu actionarii. La randul sau, Jansen va fi inlocuita de Gigi Marinel, fost director de retea al BRD, arhitectul extinderii rapide a numarului de unitati din ultimii trei ani.
In ultimii ani, BRD a derulat cea mai extinsa campanie de recrutare din bankingul local, in conditiile in care francezii au angajat aproape 6.500 de oameni in patru ani. O treime dintre acestia, mai exact 2.000, au fost angajati anul trecut. Angajatii din sistemul bancar sunt printre cei mai bine platiti din economie, cu un salariu mediu net care a variat intre 800 si 1.000 de euro in ultimii ani, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.
Conform planurilor anuntate, bancile vor angaja in acest an aproximativ 4.000 de oameni, temperand astfel ritmul de recrutare in conditiile in care anul trecut peste de 7.000 de angajati au intrat in sistemul bancar si au fost deschise 1.000 de unitati. La sfarsitul lui 2007, in sistemul bancar lucrau peste 64.000 de angajati.

Cititi un interviu cu Florin Luca in suplimentul Profesii care apare luni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO