Bănci și Asigurări

BRD Sogelease a finanţat bunuri de 99 mil. euro, în creştere cu 35%

Autor: Ciprian Valentin Botea

03.03.2011, 23:56 39

BRD Sogelease, divizia de leasing a grupului BRD, a finanţatanul trecut bunuri în valoare de 99 milioane euro, în creştere cu35% faţă de 2009, iar numărul contractelor încheiate s-a ridicat lacirca 1.400.

Creşterea de anul trecut a finanţărilor survine în condiţiile încare piaţa a scăzut cu peste 25%, până la circa un miliard de euro.Finanţările acordate sunt însă la 42% din nivelul înregistrat cudoi ani înainte având în vedere că afacerile companiei secontractaseră cu 70% în 2009, în ton cu întreaga piaţă deleasing.

În 2007 şi 2008, când piaţa leasingului financiar se afla lamaximul istoric, valoarea finanţărilor acordate se apropia de 5miliarde euro pe an.

"În acest an, strategia noastră urmăreşte conservareaportofoliului existent, încheierea de noi contracte de leasing şilansarea de noi produse prin perfectarea de parteneriate cu dealeriauto şi furnizori de bunuri", spune Vorles Morlot, directorulgeneral al BRD Sogelease.

Cea mai mare creştere a finanţărilor acordate de companie s-aînregistrat în cazul contractelor de tip sale&lease back (carepresupun vânzarea unui imobil pentru ca în baza unui contract deleasing vânzătorul să-şi păstreze dreptul de folosire a bunului, înschimbul unei chirii), în timp ce finanţările de autovehicule şiechipamente pentru construcţii au scăzut. La începutul acestui anBRD Sogelease a preluat printr-un contract de tip sale& leaseback o clădire de birouri din Capitală de la omul de afaceriOctavian Radu printr-o tranzacţie în valoare de 4,9 mil. euro.

La sfârşitul anului trecut, o treime din portofoliul BRDSogelease era reprezentată de finanţările pentru autovehicule.Finanţările pentru echipamente însumau peste jumătate dinportofoliu, iar 15% erau finanţări pentru imobiliare.

BRD Sogelease a urcat anul trecut pe locul trei în clasamentulcelor mai mari zece firme din piaţa de leasing, susţinreprezentanţii companiei, după ce la sfârşitul lui 2008 ocupa acincea poziţie, cu o cotă de piaţă de aproape 10%. Cele mai maricompanii de profil sunt UniCredit Leasing şi BCR Leasing, potrivitdatelor de la sfârşitul lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO