Bănci și Asigurări

Brokerii de asigurare ar putea reprezenta 35% din piata in trei ani

Brokerii de asigurare ar putea reprezenta 35% din piata in trei ani

Patrick Lucas spune ca globalizarea va aduce si alte companii puternice in Romania

19.04.2007, 19:39 50

Sectorul brokerilor de asigurare vor ajunge sa reprezinte 35% dintre politele vandute pe piata romaneasca a asigurarilor in urmatorii trei ani, in opinia lui Patrick Lucas, managing partner al brokerului de asigurare francez Gras Savoye. Ponderea brokerilor de asigurare este estimata la 20-25% dintr-o piata de 1,6 miliarde de euro in 2006, iar cresterea la 35% ar putea determina cu peste 16 milioane de euro mai multe venituri din comisioane pentru brokerii locali, la un comision de 10%.
"Brokerii de asigurare pot si vor juca un rol semnificativ pe aceasta piata si ar putea ajunge la o pondere de 35% in urmatorii trei ani daca tinem cont de cresterea semnificativa a brokerilor in total piata in Polonia", a declarat Lucas. Gras Savoye este unul dintre cei mai importanti brokeri de asigurare francezi, compania inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de 461 milioane de euro la nivel global.
Bazandu-se pe evolutia pietei asigurarilor din Franta, Lucas crede ca asigurarile auto vor continua sa detina o pondere importanta in total piata chiar daca in urmatorii trei ani motoarele cresterii vor fi reprezentate de asigurarile de viata si de sanatate.
"Pe plan local, asigurarile sunt o piata competitiva si veti vedea in urmatorii ani companii internationale implicate mai activ in piata datorita globalizarii si statutului de membru UE al Romaniei", mai spune el.
Cresterea interesului asiguratorilor europeni pentru piata romaneasca s-a manifestat prin decizia a 66 de companii de asigurare comunitare de a notifica la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor decizia de a opera direct din tara de origine ca urmarea a liberalizarii pietei serviciilor financiare din Romania. Un alt efect al atractiei pe care o reprezinta piata romaneasca pentru marii asiguratori la nivel international este decizia olandezilor de la Aegon de intra din acest an pe asigurari de viata si pe pensii private in colaborare cu Banca Transilvania.
Lucas crede ca diferenta dintre piata asigurarilor din Romania si cea a tarilor din Europa de Vest este reprezentata de aspectul cultural. "Romanii nu au o cultura a asigurarilor, dar aceasta va veni pe masura ce tot mai multe companii multinationale vor intra pe piata romaneasca", crede managing partner-ul Gras Savoye.
In opinia acestuia, companiile romanesti nu considera necesara incheierea mai multor tipuri de asigurare in acest moment, dar aceasta situatie se va schimba pe masura ce vor intelege mai bine riscurile asigurate. "In fiecare tara cultura de asigurare se schimba in momentul in care anumite tipuri de asigurari devin obligatorii din dorinta autoritatilor de a proteja consumatorul."
Infiintata in 1996, Gras Savoye Romania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,1 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de nivelul din 2005, in conditiile in care francezii au un singur birou pe piata locala.
"Primul pas in dezvoltarea operatiunilor Gras Savoye pe piata locala a fost atragerea de investitori romani in Bucuresti, urmand ca apoi sa ne extindem la nivel national. Cred ca pana la sfarsitul anului 2008 ne vom extinde operatiunile afara Capitalei", a spus Lucas. Una dintre strategiile brokerului francez de extindere pe plan local este achizitia unuia sau a mai multor brokeri de asigurare romani, compania studiind permanent oportunitatile de pe piata.
Gras Savoye Romania a intermediat anul trecut contracte de asigurare in valoare de 41 de milioane de lei (11,6 mil. euro), in crestere cu 58% fata de nivelul inregistrat in 2005, in conditiile in care piata asigurarilor a crescut cu 33% anul trecut, pana la un volum al primelor brute subscrise de 1,6 miliarde de euro. Fiind unul dintre cei mai mari brokeri de pe piata franceza, majoritatea clientilor Gras Savoye din Romania sunt companii franceze.
Alti brokeri de asigurare ce activeaza pe piata locala sunt Marsh, AON, Asigest, Activ Asigurari etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO