Bănci și Asigurări

Brokerii de pensii ar putea avea interzis la transferul clientilor

Brokerii de pensii ar putea avea interzis la transferul clientilor

Crinu Andanut, presedintele APAPR

30.10.2008, 14:31 54

Brokerilor de pensii private li s-ar putea interzice sa transfere clienti de la un fond obligatoriu (pilonul II) la altul, potrivit unui proiect de norma, ceea ce i-ar lasa pe multi dintre ei fara business.

Un proiect de norma al Comisiei de Supraveghere al Sistemului de Pensii Private (CSSPP) prevede ca angajatii care vor sa treaca de la un fond de pensii private la altul trebuie sa se adreseze direct administratorului de pensii, iar daca aceasta modificare va fi adoptata, orice intermediar de pensii obligatorii - agent sau broker - va fi exclus de la transferuri.
Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), afirma ca unii brokeri folosesc argumente false pentru a transfera clienti intre fonduri, astfel incat sa incaseze comisioane, insa brokerii sunt impotriva eliminarii lor de la transfer.
"Dincolo de ingradirea dreptului de exercitare a profesiei, mai sunt doua argumente impotriva acestei masuri: ingradirea dreptului participantilor la informatie, pentru ca nu sunt deloc simple prospectele fondurilor de pensii, si costul mult mai ridicat pe care l-ar presupune acest lucru pentru administrator. Participantul trebuie sa se adreseze direct companiei de pensii. Ce administrator are sedii in fiecare oras din tara?", se intreaba Cerasela Nerghes, membru in consiliul director al UNSICAR (asociatia brokerilor de asigurari si pensii) si directorul general al brokerului Astop.
Ea afirma ca prin aceasta modificare a legislatiei administratorii de pensii ar trebui sa se extinda in toata tara, ceea ce ar presupune cheltuieli suplimentare cu chiria si angajatii. "Acum numarul celor care se transfera reprezinta sub 1% din totalul clientilor si atunci care este motivul sa apelam la aceste masuri? Cred ca motivul real este ca unii administratori au randamente mult sub media pietei si se simt amenintati", a adaugat ea.
Potrivit proiectului CSSPP, "participantul care doreste sa se transfere va contacta direct administratorul fondului de pensii administrat privat la care doreste sa se transfere in vederea obtinerii documentatiei necesare".
Presedintele APAPR si directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, spune ca o astfel de masura ar putea fi benefica, deoarece unii brokeri transfera clienti intre fonduri doar pentru a incasa bani, fara a le aduce beneficii reale clientilor.
"Din pacate, unii brokeri, dar nu trebuie sa generalizam, au inceput sa profite de procedura de transfer prin informarea falsa a clientilor. Transferul trebuie sa fie motivat de criterii obiective, dar unii brokeri abuzeaza de anumite informatii pe fondul ignorantei participantilor, cum ar fi datele referitoare la randamente, care vor fi relevante abia peste cativa ani. Acest lucru este ilegal si pune in pericol sistemul de pensii. Dupa ce si-au luat comisioane in faza initiala, acum vor sa profite de aceiasi clienti si unii au facut o 'morisca' de bani din transferurile intre fonduri", sustine Andanut.
El considera ca o solutie pentru rezolvarea acestui fenomen ar fi ca aceia care vor sa se transfere la alt fond de pensii private cu ajutorul unui intermediar sa semneze o declaratie notariala pe propria raspundere, ceea ce ii va determina sa priveasca mult mai serios aceasta decizie.
"Acei brokeri care transfera participanti intre fonduri fara argumente reale pot fi amendati sau lasati fara autorizatie. Este suficient sa elimini doi din piata si atunci ceilalti nu vor mai face asa ceva. Altfel, daca ni se va interzice sa participam la transferuri, vom ramane fara business, in conditiile in care am platit taxe de autorizare si am facut investitii, iar numarul clientilor noi care adera in fiecare an nu este foarte mare", sustine Nerges de la UNSICAR.
Acum cateva zile, UNSICAR a trimis o scrisoare catre CSSPP in care cere explicatii pentru schimbarea legislatiei. "N-are logica acest proiect si atunci am facut aceasta adresa, in care ii cerem explicatii Comisiei", a spus Constantin Nastase, directorul general al UNSICAR.
"Credem ca, in masura in care prin norma s-ar stabili criterii clare de comisionare a transferului participantilor, fie de catre administratorul in folosul caruia opereaza transferul, fie chiar de catre participanti, s-ar putea asigura si dezideratul stabilitatii pietei pensiilor private, precum si evitarea oricaror posibile incercari de fraudare a sistemului, daca aceste aspecte ar fi responsabile de o eventuala intentie de ingradire a accesului agentilor de marketing la realizarea transferului participantilor", se precizeaza in scrisoarea UNSICAR.
Oficialii asociatiei afirma ca in tari ca Polonia sau Ungaria transferul clientilor intre fondurile de pensii private se poate face prin intermediari. De asemenea, ei spun ca textul proiectului de norma nu este foarte explicit si lasa loc de interpretari.
Aceasta masura este cuprinsa in proiectul de modificare a normei privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat, care se va afla in dezbatere publica pana la data de 3 noiembrie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO