Bănci și Asigurări

BT a strâns 26 mil. euro de la acţionari în prima emisiune de la începutul crizei

BT a strâns 26 mil. euro de la acţionari în prima emisiune de la începutul crizei

Autor: Liviu Chiru

28.11.2010, 23:47 19

Banca Transilvania, singurul jucător de top cu capital majoritarprivat românesc, a atras de la acţionari aproape 113 milioane delei (26 mil. euro) prin vânzarea de acţiuni, aceasta fiind primaemisiune derulată de la debutul crizei pe plan local, la sfârşitullui 2008.

Suma atrasă reprezintă aproape 94% din valoarea planificată aemisiunii, de 120 de milioane de lei. Acţiunile rămase nesubscrisevor fi împărţite între salariaţi - care vor primi 6 milioane detitluri în cadrul programului de fidelizare -, iar restul de 1,3milioane de titluri vor fi propuse, prin ofertă adresată, către maipuţin de 100 de investitori selectaţi, la preţul de 1,1lei/acţiune.

Acţionarii au putut să subscrie titluri la preţul de 1leu/titlu, cu un discount faţă de preţul de tranzacţionare de laBursa de Valori. La închiderea pieţei de vineri, acţiunile BănciiTransilvania (TLV) erau tranzacţionate la 1,23 lei.

"Sunt mulţumit că am găsit această susţinere din parteaacţionarilor. 94% este un semn de încredere, de susţinere, un semnsă mergem mai departe şi să dezvoltăm această bancă", a comentatRobert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania.

Emisiunea de acţiuni face parte dintr-o operaţiune mai amplă demajorare a capitalului, cu 391 de milioane de lei (91 mil. euro),decisă de acţionari în primăvară. Din total, 271,5 milioane de leiau reprezentat includerea în capital a rezervelor constituite dinprofitul net în anii precedenţi, precum şi a primelor deemisiune.

Deciziile Adunării Generale a Acţionarilor din primăvară au fostcontestate în instanţă de SIF Banat-Crişana, care are un pachet de5% în cadrul băncii. Trei procese sunt în prezent pe rol. Încondiţiile în care nicio instanţă nu a decis întreruperea majorăriide capital, operaţiunea a mers înainte, deşi cu un decalaj faţă decalendarul aprobat. Totuşi, conducerea băncii a decis să amânepentru 2011 listarea acţiunilor la bursa de la Viena, care fusesede asemenea decisă în cadrul Adunării Generale din primăvară.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis la jumătateasăptămânii trecute să permită tranzacţionarea acţiunilor bănciiemise în urma majorării capitalului prin includerea rezervelor, învaloare de 271,5 milioane de lei. Măsura de suspendare de latranzacţionare fusese instaurată pe 27 octombrie, pentru a asiguraprotecţia investitorilor, după ce SIF Banat-Crişana contestase îninstanţă deciziile AGA.

La preţul de tranzacţionare de vineri, de 1,23 lei/titlu, BT areo capitalizare bursieră de 1,67 miliarde de lei (387 mil.euro).

La sfârşitul lunii septembrie, înainte de finalizarea emisiuniide acţiuni, banca avea un capital social de 1,35 miliarde de lei(aproape 317 mil. euro), la care se adăugau rezerve de 391 demilioane de lei şi datorii subordonate de 256 de milioane delei.

În aceste condiţii, solvabilitatea (principalul indicator deprudenţă urmărit de BNR, care măsoară adecvarea capitalurilordeţinute în funcţie de riscurile asumate) era la 12,3%, faţă de unnivel minim cerut de 10%.

"Pe plan internaţional criza nu s-a încheiat şi pentru mine(această majorare de capital - n. red.) este o centură desiguranţă. Este bine să ai capital şi solvabilitate cât mai mare,ne dă o siguranţă mai mare pentru 2011", spune Rekkers.

El precizează că şi în termeni de potenţial de creşteremajorarea capitalului va permite băncii să valorificeoportunităţile din piaţă. După primele nouă luni ale anului, BTafişa o creştere cu 4% a activelor, până la 20,2 mld. lei (4,7 mld.euro).

Carpatica a strâns 8 milioane de euro la jumătateaperioadei de subscriere

Banca Carpatica, o bancă de talie mică listată de asemenea labursa de la Bucureşti, a atras puţin peste 8 milioane de euro încadrul unei emisiuni de acţiuni deschisă în octombrie şi careurmează să se finalizeze pe 25 decembrie. Banca şi-a planificat săatragă 63,5 milioane de lei (aproape 15 mil. euro) prin emisiune deacţiuni, pentru a-şi consolida baza de capital, în condiţiile încare se confruntă cu pierderi din cauza problemelor cu calitateacreditelor acordate. După primele nouă luni banca înregistra opierdere netă de 115 mil. lei (27 mil. euro), din cauzacheltuielilor mari cu provizioanele. Primele şase luni au fost celemai dureroase, trimestrul al treilea aducând o pierdere mai mică,de sub 9 milioane de lei. "În baza împuternicirii acordate de cătreAGEA, directoratul băncii va decide dacă acţiunile rămasenesubscrise la expirarea perioadei de subscriere vor fi anulate sauoferite spre subscriere publică", precizează reprezentanţii băncii.Carpatica este controlată de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea,care deţine 37,9% din acţiuni. Până acum acţionarii băncii s-auarătat dispuşi să susţină nevoile de capital. Carpatica a mai atrasanul acesta aproape 51 mil. lei (12 mil. euro) printr-o emisiune deacţiuni în vară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO