Bănci și Asigurări

BT: Salariile bancherilor, afectate de criza financiara

12.08.2008, 19:29 17

Banca Transilvania (BT) va face 1.000 de angajari in acest an, desi estimeaza ca ritmul de crestere a salariilor din sistemul bancar se va tempera la nivelul lui 2008, pe fondul crizei financiare internationale.
Salariile celor mai bine platiti salariati din economie, cei din sistemul bancar, isi incetinesc ritmul de crestere pe fondul crizei financiare internationale si avanseaza in acest an cu pana la 12% in termeni reali, apreciaza directorul de resurse umane al Bancii Transilvania, Nevenca Doca.
"Asteptam o incetinire a ritmului de crestere al salariilor, firesc pentru aceasta perioada in care industria financiara pe plan global este 'in suferinta'. Faptul ca banci mari si solide anunta pierderi imense sau ajung la faliment afecteaza si institutiile financiare din Romania. Estimam pentru acest an o crestere a salariilor intre 10 si 12%, peste nivelul inflatiei", spune Doca.
Salariatii din banking sunt ocupantii traditionali ai locului intai la castiguri la nivelul intregii economii, cu salarii medii lunare care variaza in jurul a 900 - 1.000 de euro, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Castigurile salariatilor din banci au crescut cu doar 1% in 2006, pentru a trece anul trecut la un avans cu mult mai consistent, de 21%, arata datele Asociatiei Romane a Bancilor.
La nivelul lunii iunie, angajatii sectorului financiar au ramas pe locul intai la salarii, cu un venit mediu net de 3.220 lei (880 de euro), potrivit INS. Cu toate acestea, serviciile de intermediere financiara au oferit salarii in crestere doar cu 0,92% in iunie 2008 comparativ cu iunie 2007, date fiind turbulentele din ultima perioada, comisioanele mai mici incasate de agentii de vanzari, de brokeri si de consilieri. Angajatii care lucreaza in bancile din Bucuresti au salarii cu 20 - 25% mai mari decat cei din provincie.
In ultimul timp, mai multe voci au anuntat o incetinire a cresterilor salariale din banking, daca nu chiar un declin al castigurilor din domeniu. Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata dupa active, declara recent pentru ZF ca perioada de "nebunie" pe care a traversat-o piata salariala din banci se apropie de final.
"Nu este vorba de un declin al nivelului salariilor in banci. Numai in primele cinci luni ale anului, venitul mediu lunar brut a crescut cu 22% fata de nivelul inregistrat la 31 decembrie 2007", precizeaza Doca, care explica ca este vorba mai degraba de o temperare a ritmului de crestere.
Desi batalia pe specialisti, extrem de dura in ultimii ani, a pus presiune pe piata salariala, anul acesta angajatorii vor umbla la salarii doar daca productivitatea va creste.
Desi previziunile privind cresterile salariale din banci sunt mai rezervate, principalii jucatori din sistem au anuntat angajari cumulate de peste 5.000 de oameni in acest an, cea mai mare parte pentru extinderea teritoriala.
BT are in prezent peste 6.000 de angajati in cele 503 de unitati si are in plan 1.000 de recrutari pana la finele anului. "Vom avea peste 1.000 de angajari in 2008", precizeaza directorul de resurse umane al bancii. Angajarile planificate pentru acest an ar putea fi unul dintre factorii care vor influenta avansul salariului mediu din banci. In conditiile in care salariatii recent atrasi in sistem sunt incadrati cu salarii mai mici, si media pe industrie este trasa in jos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO