Bănci și Asigurări

Caderea Bursei a trimis KD Life in redresare financiara

19.02.2009, 17:54 35

KD Life, companie de asigurari de viata aflata in proces de redresare financiara, afirma ca una din cauzele care au adus-o in aceasta situatie au fost investitiile in fonduri mutuale, care au inregistrat scaderi semnificative.

KD Life este astfel prima companie de asigurari locala afectata de criza de pe pietele financiare. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis la inceputul acestei luni intrarea asiguratorului in redresare financiara, din cauza inrautatirii solvabilitatii. Redresarea financiara este una din primele masuri pe care le ia Comisia atunci cand sesizeaza inrautatirea situatiei financiare a unui asigurator. Actionarii KD Life au aprobat deja o majorare de capital de 1 mil. euro pentru a iesi din aceasta situatie.
"Marea problema a anului trecut a fost cresterea pierderilor peste valoarea planificata, din cauza devalorizarii unor active. Ma refer aici la investitiile in fonduri mutuale, dar este vorba de banii companiei, nu de rezervele clientilor", afirma Ian Harrocks, directorul general al KD Life, companie a grupului solven KD.
El spune ca aproximativ 80% din investitiile companiei sunt in depozite bancare, iar restul de 20% in fondurile mutuale KD Optimus si KD Maximus, administrate de KD Investments, companie care face parte din acelasi grup. KD Optimus a inregistrat in 2008 o scadere de 34%, in timp ce valoarea investitiilor in KD Maximus s-a redus cu 54,8%, pe fondul scaderii puternice a bursei.
Harrocks spune ca nu intentioneaza sa marcheze pierderile inregistrate in fonduri pentru ca asteapta o revenire a pietei. "In septembrie anul trecut le-am facut o prezentare oamenilor-cheie din companie cu privire la criza financiara. Le-am spus ca am intrat in asigurari in 1982 si de atunci am vazut trei crize - "lunea neagra" (black Monday, 19 octombrie 1987, cand s-au prabusit bursele - n.r.), razboiul din Golf si atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 - si am prezentat un grafic cu evolutia indicelui bursier londonez FTSE 100. Concluzia a fost ca, dupa fiecare criza, bursa a crescut din nou", afirma el.
El spune ca durata medie a unei asigurari de viata in Romania este de 23 de ani, astfel incat politele legate de fonduri de investitii (unit-linked), care acum scad puternic, au toate sansele sa isi revina pe termen lung.
KD Life a ajuns la redresare financiara si din cauza pierderilor din anii trecuti. Compania a inceput sa functioneze in 2006, iar pierderile sunt normale pentru primii aproximativ cinci ani de activitate. In 2008 asiguratorul a avut pierderi de 2,7 mil. euro, potrivit rezultatelor neauditate. Primele brute subscrise s-au ridicat la 2,3 mil. euro, de patru ori mai mari decat in anul anterior, peste 80% din acestea fiind din asigurari unit-linked. "2008 a fost un an foarte bun pentru vanzarile noastre, in ciuda conditiilor pietei financiare. Am vandut 6.800 de polite", explica Harrocks.
In acest an asiguratorul si-a propus sa vanda 12.000 de polite si estimeaza prime de 4,5 mil. euro. Pierderea planificata se ridica la 1,4 mil. euro. "Cred ca vom trece pe profit in 2011, cand probabil vom avea subscrieri de 13 milioane de euro."
Compania lucreaza deja la un plan de redresare financiara pe care il va prezenta CSA saptamana viitoare. Actionarii au aprobat recent o majorare de capital de 1 mil. euro, dupa ce anul trecut au operat majorari de 1,5 mil. euro. Dupa aceste operatiuni, capitalul va depasi 7,8 mil. euro.
"Sunt dezamagit ca trecem prin redresare financiara. Am fost surprins de decizia CSA, deoarece noi aveam deja o majorare de capital pe rol, care nu fusese aprobata de Comisie. Dar decizia CSA este 100% legala", a mai spus Harrocks.
Redresarea financiara a fost cauzata de scaderea marjei de solvabilitate sub limita minima prevazuta de legislatia in vigoare. Acest indicator arata capacitatea companiei de a-si acoperi obligatiile fata de clienti din active. In cazul unei deprecieri a activelor (cum este in cazul reducerii valorii investitiilor in fonduri mutuale) marja se reduce. Ea poate creste daca asiguratorul are profit, dar se diminueaza cu pierderile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO