Bănci și Asigurări

Carabulea: Nu discut cu maghiarii de la OTP vanzarea actiunilor mele la Carpatica

Ilie Carabulea este cel mai mare actionar individual la Carpatica cu 36% din actiuni

Ilie Carabulea este cel mai mare actionar individual la Carpatica cu 36% din actiuni

20.05.2010, 23:32 38

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, cel mai mare actionarindividual la Banca Carpatica cu un pachet reprezentand 36% dincapital, sustine ca nu discuta cu grupul maghiar OTP Bank vanzareaparticipatiei sale la banca autohtona.

Surse din piata au declarat anterior pentru ZF ca maghiarii arfi in negocieri cu Carabulea pentru preluarea unui pachet deactiuni mai mare, care le-ar asigura controlul bancii.

"Precizez faptul ca eu detin 36,45% din actiuni pentru care amcalitatea de a decide si pot spune ca in momentul de fata nu suntin negocieri cu OTP privind vanzarea pachetului detinut", aprecizat Carabulea intr-o scrisoare adresata ZF.

In octombrie anul trecut omul de afaceri spunea ca banca si-aatins limitele capacitatii de dezvoltare si cauta un investitorstrategic - o banca internationala care sa poata oferi sustinerefinanciara, dar si know-how. Carpatica a incheiat anul trecut cuactive de 857 de milioane de euro (corespunzator unei cote de piatade circa 1%), o retea de peste 200 de unitati si o pierdere neta de4,5 milioane de euro.

In acest context financiar, banca are nevoie de o noua majorarede capital. Actionarii au aprobat o suplimentare de circa 15 mil.euro, fata de propunerea initiala a managementului de 25 mil. euro.Potrivit unor surse de pe piata, Carabulea a gasit un finantator inStatele Unite de la care ar fi obtinut banii necesari acesteioperatiuni.

Tot in toamna trecuta, Carpatica a trecut printr-o schimbare demanagement, dublata de o reorganizare a structurii organizatorice.Astfel, conducerea executiva a fost clar separata de activitatilede supraveghere. Vechea echipa de conducere executiva a bancii afost demisa, pe postul de director general fiind adus NicolaeSurdu, care a mai condus in trecut si sucursala locala a Fortis.Carabulea a preluat postul de presedinte al Consiliului deAdministratie in cadrul noii organizari.

Noua echipa de conducere a bugetat pentru anul acesta o cresterecu 12% pe creditare, dar si o pierdere neta de 23 de milioane deeuro, din cauza nevoii de a constitui provizioane foarte mari.

Pe primul trimestru banca a avut o pierdere de 14 milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO