Bănci și Asigurări

Care sunt cele mai bune dobanzi la creditele ipotecare

Care sunt cele mai bune dobanzi la creditele ipotecare
14.04.2009, 00:00 658

In cazul unui credit de 50.000 de euro pentru achizitia de imobile, rambursabil in 25 de ani, costul anual total (DAE) pleaca de la 8%, iar rata lunara porneste de la 305 euro, potrivit informatiilor centralizate de portalul financiar conso.ro. La un credit de o valoare similara in lei DAE pleaca de la 11% pe an.

"Cererea de credite este mult diminuata fata de ce vedeam anul trecut. Exista reticenta in special din cauza incertitudinilor privind pretul real al imobilelor. Se mai cumpara doar in proiectele rezidentiale unde dezvoltatorii au operat unele reduceri de preturi", spune Roxana Bolocan, director credite retail in Volksbank. Ea spune ca banca va analiza in perioada urmatoare o reducere a dobanzilor la credite.
La creditele in euro dobanzile nominale au coborat din nou pana la 5%-6% pe an la cele mai bune oferte, iar majoritatea bancilor afiseaza rate de sub 10% pe an.
Chiar si asa, suma totala de rambursat este aproape tripla fata de imprumutul original, in conditiile in care perioada este destul de lunga.
Cele mai bune oferte de credit vin acum de la Emporiki Bank si Banca Italo-Romena, doua banci de talie relativ mica, care afiseaza dobanzi de 5,44%, respectiv 6,33% pe an. Pe locul al treilea vine insa BCR, cea mai mare banca din sistem, care vinde credite cu dobanzi de 8,5%-8,6% pe an.
 
Credite in lei de la bancile mari
Daca la creditele in euro in general bancile din esalonul al doilea au ofertele cele mai atractive, la lei situatia este opusa.
CEC Bank, singura banca mare detinuta de stat, conduce clasamentul, cu o dobanda de 10,48% pe an. Pentru un credit imobiliar de 206.000 de lei (echivalentul a 50.000 de euro) pe 25 de ani, dobanda anuala efectiva este de 11,73% pe an. Rata lunara este de 1.942 de lei. In top mai sunt ING si Banca Transilvania, toti cei trei jucatori avand pozitii confortabile pe lichiditati, respectiv depozitele atrase depasesc creditele acordate. ING, care este pe locul al doilea in top, percepe o dobanda de 14,5% pe an (DAE 16,45% pe an), conditii in care rata lunara este de 2.619 lei. Banca Transilvania are o dobanda de 14,79% pe an, iar rata lunara este de 2.605 lei.
 
Oferte de primavara
In ultima perioada mai multe banci au anuntat reduceri de dobanzi. Banca Transilvania a ieftinit creditele in lei cu pana la doua puncte procentuale, in timp ce Raiffeisen a taiat pana la patru puncte procentuale din dobanzi, atat la euro, cat si la lei. Austriecii au operat si unele relaxari in criteriile de eligibilitate, acceptand o serie mai mare de venituri.
Turcii de la Garanti Bank, care au anuntat ca isi mentin planurile de expansiune pe plan local, au venit ieri cu o oferta de dobanzi mai agresive la credite, dublata de reducerea comisionului de acordare si suspendarea comisionului de analiza a dosarului intre aprilie si iunie. BNR a alimentat piata interbancara cu lei prin sustinerea finantarii deficitului bugetar de anul trecut, astfel ca ratele de dobanda au coborat semnificativ fata de inceputul anului.
Acum, dobanzile la plasamentele pe termen scurt sunt la 9%-10% pe an, in apropierea ratei de politica monetara a BNR, fata de 12%-14% pe an, cat erau la inceputul anului. In aceste conditii si bancile se pot finanta mai ieftin in lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO