Bănci și Asigurări

Carpatica a raportat un profit de un milion de euro la trei luni

06.05.2005, 19:17 13

Banca Comerciala Carpatica a inregistrat o crestere de aproape 50% a profitului pe primele trei luni ale acestui an. Rezultatele financiare ale bancii nu au surprins investitorii de la Bursa, cotatia actiunilor urcand cu 1% dupa publicarea rezultatelor, variatie care se incadreaza in fluctuatiile obisnuite ale actiunilor pe piata.



Banca a raportat pe primele trei luni un profit brut de 46 miliarde de lei (1,2 milioane de euro) si un profit net de 39 milioane de euro (1,05 milioane de euro). Conducerea bancii afirma ca profitul net de pe primul trimestru este cu 8% mai mare fata de bugetul de venituri si cheltuieli. Profitul brut a depasit bugetul cu 12%.

Activele bancii la finalul primului trimestru au urcat la finalul lunii martie pana la 4.803 miliarde de lei (132 milioane de euro), o crestere de aproximativ 10% in lei.

Banca are in vedere o majorare substantiala a activelor in acest an. Bugetul bancii prevede pentru finalul anului active in valoare de 8.000 miliarde de lei (216 milioane de euro la un curs al euro de 37.000 de lei). Carpatica incheiase anul 2004 cu active in valoare de 4,418 miliarde de lei (111 milioane de euro).

Banca si-a programat prin bugetul de venituri si cheltuieli o crestere de 36,4% a profitului net in lei, dupa ce banca a inregistrat anul trecut o scadere de 1,4% a profitului net in lei.

Carpatica are in vedere pentru intreg acest an un profit net de 108,6 miliarde de lei (4,9 milioane de euro la un curs de 37.000 de lei), fata de 132,4 miliarde de lei (3,3 milioane de euro) anul trecut.

Carpatica mizeaza in acest an pe cresterea rezultatelor financiare pe seama majorarii surselor atrase atat de pe piata interna, cat si de pe cea externa.

In acest scop Carpatica intentioneaza sa deschida anul aceasta 29 de unitati noi, din care zece sunt deja operationale.

Investitiile programate in acest an se ridica la 5,5 milioane de euro, fiind destinate in special extinderii retelei de sucursale, ATM-uri si automate de schimb valutar (ATS), dar si pentru modernizarea si diversificarea serviciilor.

Banca are, de asemenea, in program realizarea unor emisiuni de obligatiuni pe piata interna, acestea fiind aprobate in principiu de actionari. Valoarea emisiunilor nu a fost inca stabilita. Banca a avut in program si anul trecut o emisiune de obligatiuni, dar aceasta a fost pana la urma amanata.

Actiunile Carpatica, listate la Bursa de Valori Bucuresti, au incheiat sedinta de ieri la 5.150 lei/actiune, in crestere cu 1% fata de miercuri. Actiunile bancii au fost promovate recent la categoria I a pietei. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 130 milioane de euro.

Carpatica este a doua banca listata la Bursa care a raportat rezultatele financiare pe primul trimestru. Banca Transilvania a anuntat deja pe primele trei luni o crestere de 40% a profitului brut si o majorare cu 18% a activelor. Banca este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO