Bănci și Asigurări

Carpatica Asig are interzis la RCA pentru 30 de zile

13.11.2007, 20:17 55

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat astazi ca i-a interzis societatii de asigurari Carpatica Asig sa mai incheie polite de raspundere civila auto (RCA) timp de 30 de zile, pentru ca nu a platit despagubirile in cazul dosarelor de dauna deschise in baza politelor de asigurare incheiate prin intermediari.
Compania, care a avut anul trecut afaceri de 33 mil. euro, se afla in plina campanie de vanzare a acestor polite, avand in vedere ca la sfarsit de an se vand cea mai mare parte a politelor RCA.
"Din verificarile pe care le-am efectuat a rezultat ca societatea Carpatica Asig S.A. a refuzat in mod nejustificat plata despagubirilor in cazul dosarelor de dauna deschise in baza politelor de asigurare incheiate prin intermediari", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Ea a mai mentionat ca societatea are obligatia sa ia toate masurile necesare pentru a comunica brokerilor si agentiilor de asigurare cu care are incheiate contracte de intermediere interdictia de a mai incheia asigurari RCA in numele Carpatica Asig, in perioada respectiva.
"Politele de asigurari generale sunt realizate intr-un raport aproximativ egal de angajatii companiei, cat si de intermediarii cu care lucram", au spus reprezentantii departamentului de marketing Carpatica Asig, care au refuzat sa faca vreun comentariu ieri asupra deciziei CSA.
Compania estimeaza pentru anul in curs prime brute subscrise in valoare de 50 de milioane de euro (170 de milioane de lei), fata de 33 de milioane de euro (113 milioane de lei) subscrise anul trecut. Jumatate din primele subscrise anul trecut au fost din polite RCA.
Valoarea daunelor platite de societate in 2006 a fost de aproximativ 15 milioane de euro (50,7 milioane de lei), rata daunei fiind de aproximativ 45%, fata de 48,26% anul anterior, cand daunele s-au ridicat la aproximativ 7,6 milioane de euro (26 de milioane de lei). Cele mai mari daune, in valoare de peste 7 milioane de euro, au fost inregistrate la asigurarile de raspundere civila pentru autovehicule, urmate de asigurarile de mijloace de transport terestru si de asigurari de incediu si alte calamitati naturale.
Carpatica Asig face parte din grupul Carpatica, controlat de omul de afaceri din Sibiu Ilie Carabulea, care mai detine Banca Carpatica, societatea de transport Atlassib si afaceri hoteliere.
"Decizia este drastica, insa este temporara si nu o voi comenta deoarece nu stiu care au fost cauzele exacte ce au provocat situatia respectiva", a spus Liviu Stoicescu, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule (BAAR) din Romania, care este si directorul diviziei de asigurari auto de la Omniasig. BAAR reuneste toti asiguratorii auto din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO