Bănci și Asigurări

Castigul AIG Romania a crescut cu 77%, pana la 2,7 milioane de euro brut

Castigul AIG Romania a crescut cu 77%, pana la 2,7 milioane de euro brut

Mihnea Tobescu: Daunele totale au fost mai mici anul trecut decat in 2007

23.03.2009, 00:00 81

AIG Romania, subsidiara locala de asigurari generale a grupului AIG, salvat de statul american de la prabusire cu ajutoare financiare totale de 170 de miliarde de dolari, a incheiat anul trecut cu un profit brut de circa 9,1 milioane de lei (2,5 milioane de euro), in crestere cu 78% fata de 2007, potrivit rezultatelor neauditate.
Primele brute subscrise de asigurator, care lucreaza doar cu clienti corporate, au fost de peste 100,3 milioane de lei (27,3 milioane de euro), cu 4% peste nivelul inregistrat in anul anterior. Compania are 19 angajati.
"Cresterea mai rapida a profitului decat a primelor s-a datorat faptului ca 2008 a fost un an cu daune totale mai mici decat in 2007. Ca numar, daunele au crescut, dar valoarea totala s-a redus", a declarat Mihnea Tobescu, directorul general al AIG Romania.
Ca valoare, cele mai multe daune vin din segmentul asigurarilor de bunuri, care are cea mai mare pondere in afacerile companiei. Ca frecventa insa, cele mai multe daune sunt aduse de segmentul asigurarilor de accidente de grup si de calatorii in strainatate.
"Pana acum, cele mai putine daune le-am inregistrat din asigurari de raspundere civila, pentru ca nu exista inca o frecventa a daunelor la fel de mare ca pe celelalte linii de produse. Sunt daune, dar nu la fel de multe ca in cazul asigurarilor de bunuri, de exemplu", explica Tobescu.
Asigurarile de raspundere civila sunt cumparate de companii, dar si de persoane fizice, pentru a acoperi daunele pe care le-ar putea produce unor terti.
De exemplu, un client al unui restaurant care aluneca pe podeaua umeda poate da in judecata unitatea respectiva pentru a-i plati cheltuielile cu ingrijirile medicale si eventualele daune morale, cheltuieli care pot fi achitate de asigurator daca restaurantul detine o polita de raspundere civila.
AIG Romania si-ar putea schimba in scurt timp numele in AIU (American International Underwriters), ca urmare a unei decizii a grupului. AIG a decis ca divizia sa de asigurari generale sa ia numele AIU, care era folosit si pana acum, dar nu reprezenta o entitate juridica separata, si sa se separe de grup.
Grupul american, controlat in prezent in proportie de 80% de stat, este prezent pe piata locala si prin companiile AIG Life (asigurari de viata) si AIG Pensii (administrator de pensii private obligatorii - pilonul II).



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO