Bănci și Asigurări

Castiguri bune pentru actionarii bancilor

26.10.2004, 00:00 12

Actiunile celor trei banci listate la Bursa au continuat si ieri  evolutia buna pe care o inregistreaza de cateva saptamani. Castigurile detinatorilor de actiuni ale bancilor le-au inregistrat de la inceputul lunii s-au apropiat de nivelul de 20%.
Cea mai mare valoare a tranzactiilor a apartinut ieri actiunilor Bancii Transilvania, care au trecut din nou de pragul de 8.000 lei/actiune, dupa maximul de 8.150 lei/actiune inregistrat saptamana trecuta. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Transilvania s-a realizat la 8.050 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a bancii este de 258 milioane de euro, iar cresterea cotatiei de la inceputul lunii a atins 15%.
BRD a atins ieri cel mai ridicat pret al actiunilor de la splitatea acestora in primavara anului trecut. BRD a incheiat ziua la 29.600 lei/actiune, dupa ce a atins un maxim de 29.700 lei/actiune. Fata de ziua anterioara, pretul de inchidere al actiunilor BRD a urcat cu 1%, iar capitalizarea bursiera a bancii s-a apropiat si mai mult de nivelul de un miliard de euro. De la inceputul lunii, actiunile BRD au urcat cu 10,9%.
Brokerii pun ascensiunea actiunilor bancilor de pe Bursa pe seama tendintei de crestere a pietei din ultima perioada,  dar si pe seama asteptarilor pozitive ale investitorilor privind rezultatele financiare din sistemul bancar.
"Cred ca la BRD si Banca Transilvania a fost vorba de tendinta generala a pietei, pe care o urmeaza in general toate actiunile mari. Pe de alta parte e normal ca actiunile bancilor sa aiba o evolutie buna dupa ce primele rezultate financiare publicate de banci dupa primele noua luni au fost incurajatoare," spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Cel mai mare castig de la inceputul lunii a apartinut actiunilor Bancii Comerciale Carpatica, cu o apreciere de 19,2% Carpatica a urcat ieri pe piata cu 0,7% pana la 7.750 lei/actiune, cel mai mare pret atins dupa ultima majorare a capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite. La cotatia de ieri de pe piata, Carpatica valoreaza 86 milioane de euro.
"Cred ca dintre banci s-a castigat cel mai bine pe Carpatica pentru ca aceasta a publicat deja rezultatele financiare pe primele noua luni si a anuntat si o posibila splitare a actiunilor," spune Alin Brendea.
Eurom Bank, listata la Bursa Electronica RASDAQ a pierdut ieri aproape 6% din valoare pe fondul unei valori extrem de reduse a tranzactiilor. Cotatia Eurom a coborat ieri pana la 4.200 lei/actiune in conditiile in care valoarea actiunilor transferate nu a depasit 100 milioane de lei. Fata de inceputul lunii, cotatia de ieri a Eurom a fost mai mica cu 3,4%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO