Bănci și Asigurări

Cat costa un cont curent: de la 1 leu la 7,5 lei

Cat costa un cont curent: de la 1 leu la 7,5 lei
03.02.2010, 23:01 213

Bancile percep, in medie, un comision de 2 lei/luna pentruadministrarea conturilor curente ale persoanelor fizice, dar launele banci costurile ajung sa fie triple fata de medie.

UniCredit Tiriac Bank, de exemplu, percepe un comision de 7,5lei/luna pentru administrarea contului curent, in timp ce BCR siBRD, cele mai mari banci locale dupa active, au comisioane de 2,5lei/luna, respectiv 0,7 euro (2,9 lei)/luna, potrivit datelordisponibile pe site-urile bancilor.

UniCredit are insa in oferta un pachet ce contine cont curent sicard de debit, a carui administrare costa 20 de lei/an (circa 1,7lei/luna), reprezentantii bancii sustinand ca scopul costuluiridicat al unui cont curent este acela de a descuraja clientii saaleaga un produs simplu in detrimentul unui pachet.

ING percepe un comision de administrare a contului Cont'ROL de28 de lei pe an (echivalentul a 2,3 lei/luna), dar ofera o dobandade 8% pe an pentru sumele aflate in cont.

Un comision de administrare a contului curent intre 1 leu si 1,5lei pe luna percep austriecii de Volksbank si Raiffeisen sau greciide la Piraeus si Bancpost. Fac nota discordanta Banca Transilvaniasi Alpha Bank, care au oferte de conturi curente fara comision sicare nu isi taxeaza clientii nici pentru retragerile de numerar dela bancomatele proprii. Pe de alta parte, Alpha Bank nu acordanicio dobanda la sumele din contul curent.

Majoritatea bancilor percep un comision de 0,2% din valoareatranzactiei pentru retragerile de numerar de la bancomatele propriisi de 0,5% plus 2,5 lei pentru retragerile de la ATM-urile altorbanci. BCR are un comision de 0,75% plus 4,5 lei pentru retragerilede la ATM-urile altor banci.

Banci precum ING sau BCR au in oferte si pachete pentrustudenti, fara comisioane de retragere de numerar de la ATM-urileproprii si fara comision de administrare.

Pentru retragerile de numerar de la ghiseele si POS-urilebancilor, comisionul variaza intre 0,2% si 2,5% plus o suma, deasemenea, variabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO