Bănci și Asigurări

Cât mai primesc de la bancă clienţii care vor să-şi ţină economiile în dolari

Cât mai primesc de la bancă clienţii care vor să-şi...

Autor: Ciprian Botea

18.08.2014, 00:00 1279
Depozitele la termen în dolari constituite de persoanele fizice erau bonificate cu o dobândă medie de numai 1,5% pe an la sfârşitul lunii iunie, în timp ce ratele practicate de bancheri pentru sumele din conturile clienţilor companii se situau sub pragul de 1% pe an, potrivit datelor agregate de BNR. Dobânzile la dolari au scăzut cu circa o jumătate de punct procentual în ultimul an, iar la nivelul actual bonificaţiile la depozitele de valori mici nu mai acoperă nici măcar comisioanele reţinute de bănci pentru administrarea contului curent sau pentru retragerea banilor din depozit. Practic, clienţii care economisesc sume mici şi mai ales pe termen scurt retrag la scadenţă mai puţini bani decât au depus. Unele bănci mici mai plătesc încă dobânzi de aproape 2% pentru a atrage depozite în dolari pe termen de un an sau mai lung.
 
La jumătatea acestui an, clienţii persoane fizice aveau depozite în alte valute decât euro, majoritatea în dolari, de echivalentul a 4,5 miliarde de lei. Stocul acestor depozite s-a erodat cu circa 300 milioane de lei în ultimul an. Unii clienţi şi-au retras banii din cauza dobânzilor mici, iar în cazul celor rămase capitalizarea dobânzilor nu ajută la contrabalansarea situaţiei având în vedere ratele foarte mici. Şi la nivel agregat, economisirea a încetinit vizibil în ultima perioadă din cauza diminuării dobânzilor la lei şi euro. De exemplu, nicio bancă nu mai plăteşte peste 4% pe an pentru a atrage depozite în lei cu scadenţa de şase luni şi mai mică. 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO