Bănci și Asigurări

Ce alternative au la dispozitie firmele de leasing pentru a recupera banii de la rau-platnici

08.07.2009, 16:30 313

Companiile de leasing se confrunta cu o crestere puternica a numarului de clienti care au probleme cu plata ratelor, iar in multe cazuri recuperarea sumelor restante este ingreunata de faptul ca firmele de leasing se afla la sfarsitul listei de creditori care au prioritate la recuperarea datoriilor.
Daca un client intra in insolventa si nu mai poate rambursa finantarea, firma de leasing poate recupera bunul finantat, dar de multe ori valoarea acestuia nu acopera suma restanta din cauza avansului mic platit sau a vechimii. Deoarece contractul incheiat intre compania de leasing si client nu prezinta garantii reale, finantatorul se numara printre ultimii creditori care isi pot recupera banii atunci cand clientul (persoana juridica) ajunge la insolventa, spun avocatii de la Danila, Petre si Asociatii.
"Creantele rezultate in urma incheierii unui contract de leasing financiar sunt creante chirografare (care nu prezinta garantii reale sau personale - n.r.), societatile de leasing confruntandu-se cu creditori garantati sau bugetari, ale caror creante au caracter prioritar", afirma Liliana Stoian, avocat in cadrul Danila, Petre si Asociatii, casa de avocatura printre clientii careia se numara UniCredit Leasing, prima companie de pe aceasta piata, si Tiriac Leasing.
"La distribuirea sumelor in cadrul procedurii falimentului, societatea de leasing este pusa in dificultate, neputandu-si recupera integral pierderile, intrucat vine in concurs cu creditori din alte grupe mai favorizate", spune si Cristian Petre, partener senior in cadrul casei de avocatura.
Ce pot face firmele de leasing pentru a recupera banii mai repede? Cristian Petre spune ca firma de avocatura in cadrul careia activeaza a ajuns la o solutie pe care va incepe sa o propuna clientilor.
"Prevenirea pierderilor s-ar putea realiza prin incheierea intre societatea de leasing si utilizator a unui contract de cesiune de creanta care ar avea drept scop garantarea executarii contractului de leasing de catre utilizatorul care solicita finantarea. Cesiunea de creanta este un contract consensual, fara a se impune formalitati speciale pentru validitatea sa", sustine Stoian.
Contractul de cesiune de creanta trebuie inscris la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare. In acest fel, compania de leasing urca in topul prioritatii la recuperarea sumelor restante de la un client persoana juridica intrat in insolventa, fiind in fata creditorilor fara garantii. Practic, firmele de leasing vor avea dreptul de a incasa o parte din creantele clientului lor (intrat in insolventa) asupra debitorilor lui pentru a-si acoperi intreaga suma restanta.
"Sansele societatii de leasing in recuperarea debitelor restante ar creste cu siguranta. Cesiunea creantelor este o solutie benefica societatilor de leasing, avand in vedere ca in acest moment ne confruntam cu un adevarat blocaj financiar, iar restul garantiilor oferite de eventualii utilizatori au un pregnant caracter de incertitudine", mai spune Cristian Petre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO