Bănci și Asigurări

Ce programe de finantare din fonduri europene pot accesa firmele

13.10.2009, 14:52 7188

Firmele pot sa obtina fonduri europene pentru investitii,constructii de spatii de productie, echipamente IT, turbineeoliene, traininguri pentru angajati sau modernizarea pensiunilorprin intermediul a patru programe: Programul Operational Regional(POR), Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POS DRU), Programul Operational Sectorial - CrestereaCompetitivitatii Economice (POS CCE), Programul National deDezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR).

Prin POR (Programul Operational Regional) pot accesa doarmicrointreprinderile si pot lua finantare pentru achizitie decalculatoare, imprimante, echipamente, plotere, mobilier, licente,software, brevete, se pot achizitiona utilaje pentru productie, sepoate construi, extinde sau moderniza o hala de productie in limitaa 200.000 euro fonduri nerambursabile, finantarea reprezentandmaximum 70% din valoarea proiectului.

Prin POSCCE (Programul Operational Sectorial CrestereaCompetitivitatii Economice), axa prioritara 1, IMM-urile potbeneficia de finantare pentru investitii mici si mari, participareala targuri si expozitii sau implementarea si certificareasistemelor internationale.

Schema de finantare "Sprijin financiar in valoare de pana la1.075.000 lei acordat pentru investitii in intreprinderile mici simijlocii" poate fi accesata de IMM-urile cu peste zece angajati,acestea putand obtine o finantare maxima nerambursabila de 70% dinvaloarea eligibila a proiectului (adica sumele care se pot decontaprin program) in limita a 250.000 euro. Prin intermediul acestuiprogram firmele isi pot achizitiona utilaje, teren sau pot construio hala de productie.

IMM-urile care au peste 10 angajati pot accesa fonduri europeneprin schema de finantare "Sprijin financiar cu o valoare intre1.075.001 lei si 6.450.000 lei pentru investitii in intreprinderilemici si mijlocii". Finantarea nerambursabila este de 70% dinvaloarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de 1,5 mil. euro.De asemenea, prin intermediul acestui program se pot achizitiona:terenuri, echipamente, software, construi hale de productie sau sepot achizitiona utilaje.

Tot in cadrul axei 1 din POS CCE, IMM-urile pot obtine maximum200.000 de euro pentru constructia de hale pentru laboratoare deincercari, achizitia de laboratoare de incercari si etalonari,acreditarea laboratoarelor de incercari, implementarea sicertificarea sistemelor internationale prin schema de finantare"Sprijin acordat IMM pentru implementarea standardelorinternationale si pentru cresterea competitivitatii prin accesul penoi piete si internationalizare".

Tot o finantare maxima nerambursabila de 200.000 de euro pot saobtina IMM-urile pentru participarea la targuri si expozitiiinternationale, participarea la misiuni economice in strainatate,din care: elaborarea si productia de materiale de promovare aagentului economic, promovarea on-line, din care: elaborare depagini WEB, taxa domeniu internet, alte taxe legate de gazduireapaginii web pe perioada implementarii proiectului, servicii legatede activitati de promovare pe noi piete si marketing - servicii/consultanta de identificare a furnizorilor/clientilor externi, dincare: transportul expertilor din tara respectiva in Romania siretur, cazarea expertilor in Romania. Proiectul in acest caz seincadreaza in schema de finantare "Sprijin pentru implementareastandardelor internationale si pentru cresterea competitivitatiiIMM prin accesul pe noi piete si internationalizare".

Prin axa 2 a POS CCE pot fi finantate proiecte de inovare deproduse si de procese pentru bunuri si servicii si sunt eligibiledoar proiectele care utilizeaza rezultatele unor activitati decercetare-dezvoltare sau idei brevetate. Pot fi achizitionate incadrul acestui program instrumente si echipamente pentru cercetare,echipamente IT, brevete, servicii de consultanta sau platautilitatilor. Finantarea maxima ce poate fi obtinuta in cadrulacestui program este de 5 mil. euro.

Pentru firmele care activeaza in sectorul IT&CIMM-urile potsolicita fonduri europene prin axa 3 a POS CCE pentruachizitionarea de servere, softuri, imprimante, scannere, camereweb, licente, realizarea de web-site-uri. Cele doua scheme definantare sprijina activitatile legate de implementarea sistemelorinformatice de analiza economica si a aplicatiilor pentrumanagementul afacerii, extinderea sistemelor de relatii cu clientii(Customer Relationship Management), implementarea sistemelorinformatice de comert electronic, a celor pentru licitatiielectronice, tranzactii electronice securizate sau de e-payment(plati electronice) si e-learning. Pentru investitiile inextinderea sau modernizarea retelelor de distributie a energieielectrice si gazelor naturale, achizitionarea de turbine eoliene,un IMM poate sa obtina pana la 5 mil. euro fonduri europenenerambursabile.

Orice companie, indiferent de natura capitalului sau a formei deorganizare, poate obtine finantari europene de maxim 5 mil. euro incadrul POS DRU (Programul Operational Sectorial DezvoltareaResurselor Umane). In cadrul acestui program firmele pot obtinebani pentru noi angajari, programe de training si pentruimbunatatirea conditiilor de siguranta si sanatate la locul demunca.

Microintreprinderile din mediul rural pot beneficia de maxim200.000 de euro fonduri nerambursabile prin Programul National deDezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR). In cadrul Masurii 312 suntsprijinite investitiile realizate atat de catremicrointreprinderile existente, cat si de cele nou infiintate dinsectoarele non-agricole, in spatiul rural. Se pot realizaurmatoarele tipuri de investitii: investitii in industria usoara:articole de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produsede uz gospodaresc, activitati de procesare industriala aproduselor, asamblare de masini, servicii de croitorie, frizerie,cizmarie, olarit sau confectionarea de instrumente muzicale.

Microintreprinderile din mediul rural pot sa acceseze si Masura313 pentru care pot obtine o finantare de maxim 200.000 de europentru constructia, modernizarea, extinderea si dotareastructurilor de cazare: vile, pensiuni, cabane turistice,campinguri, sate de vacanta.

Prin Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produseloragricole si forestiere" pot aplica atat microintreprinderile,IMM-urile, dar si companiile care au mai putin de 750 de angajatisi o cifra de afaceri sub 250 mil. euro. Se pot construi saumoderniza abatoare de pasari, construirea unei mori, achizitie deechipamente pentru procesarea vinului, infiintarea unei fabrici deprelucrare a laptelui, modernizarea depozitelor de cereale,constructia, modernizarea, extinderea cladirilor utilizate in scopproductiv. Valoarea fondurilor nerambursabile se ridica in acestcaz la maxim 50% din cheltuielile eligibile, plafonul maximridicandu-se la 2 mil. euro pentru un proiect.

Programele finantate de la bugetul de stat pot fi accesate atatde microintreprinderi, cat si de IMM-uri si sunt in limita a 50.000lei finantare nerambursabila si se pot achzitiona utilaje, tehnicade calcul.

Programele de finantare europene pentru care pot aplicaIMM-urile:

  • Programul Operational Regional (POR)
  • Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POS DRU)
  • Programul Operational Sectorial - Cresterea CompetitivitatiiEconomice (POS CCE)
  • Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR)

Pentru ce pot obtine IMM-urile finantareeuropeana:

  • POR: program destinat microintreprinderilor: achizitii decalculatoare, imprimante, plotere, mobilier, licente, software,brevete, achizitiona utilaje pentru productie, se poate construi,extinde sau moderniza spatiile de productie sau prestare deservicii, crearea de centre de afaceri;
  • POS CCE: constructia sau extinderea unei hale de productie,achizitionare instalatie de productie extinderea unei unitatiexistente pentru cresterea capacitatii de productie, introducereade noi tehnologii de productie, achizitionarea de echipamentepentru protectia mediului, achizitionarea de bunuri intangibile(software, brevete, licente, know-how sau solutii tehnicenebrevetate), infiintarea, modernizarea si acreditarea laboratoarede incercari si etalonari, certificari ISO 9001, ISO 14001 sauEMAS, participarea la targuri si expozitii internationale,participarea la misiuni economice in strainatate, realizarea demateriale de promovare pentru participarea la targuri si expozitii,activitati de cercetare-dezvoltare;
  • POS DRU: programe de training pentru angajati, dezvoltareacompetentelor antreprenoriale pentru managerii din IMM-uri, cursuride calificare si recalificare pentru angajati, cursuri de formareprofesionala a antreprenorilor din mediul rural, proiecte deschimbare organizationala, dezvoltarea competentelor cheie aleangajatilor;
  • PNDR: constructia unui abator de pasari, constructie moara,achizitie de echipamente pentru procesarea vinului, infiintareaunei fabrici de prelucrare a laptelui, modernizarea depozitelor decereale, constructia, modernizarea, extinderea cladirilor utilizatein scop productiv, dotarea cu echipamente, utilaje, achizitionareade mijloace de transport specializate si utilaje, achizitionarea desoftware, patente, licente, se pot construi, moderniza, extinde saudota structurile turistice care au pana la 15 camere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO