Bănci și Asigurări

Ce segmente au tras în jos piaţa de asigurări generale anul acesta

Ce segmente au tras în jos piaţa de asigurări generale anul acesta

Autor: Ciprian Botea

13.12.2010, 23:55 39

Asigurările Casco şi cele pentru acoperirea daunelor laproprietăţi au afectat cel mai mult dinamica pieţei de asigurări,în condiţiile în care primele brute subscrise pe aceste segmente auscăzut cu peste 630 milioane lei (circa 150 mil. euro), potrivitdatelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

În schimb, poliţele încheiate pentru răspundere civilă auto şirăspundere civilă pe mijloace de transport naval, precum şiasigurările de garanţii au avut un impact pozitiv asupra dinamiciipieţei, limitând declinul acesteia la o singură cifră.

"Din punctul de vedere al dinamicii primelor pe clase deasigurări generale, se evidenţiază asigurările de garanţii cu ocreştere de 90,5% şi asigurările de răspundere civilă a mijloacelorde transport naval, cu 57,7%. Deşi primele subscrise la aceste douăclase reprezintă, cumulat, o pondere de numai 1% în totalulasigurărilor generale, ele se înscriu pe un trend ascendent", searată într-un raport al CSA.

Valoarea poliţelor Casco pentru autovehicule a înregistrat înprimele nouă luni o scădere cu aproape 24% faţă de perioadacorespunzătoare a anului trecut, până la 1,9 miliarde de lei. Dincauza scăderii veniturilor şi a şomajului ridicat, şoferii aurenunţat la asigurarea facultativă a autovehicului, care nu estepercepută ca o cheltuială prioritară.

În condiţiile în care poliţele Casco însumează aproape 40% dinafacerile asigurătorilor, în termeni nominali acest segment a avutcel mai mare impact negativ asupra pieţei. În termeni procentuali,cel mai mare declin a fost înregistrat însă în sectorulasigurărilor de protecţie juridică, unde afacerile au scăzut lajumătate. Acest tip de asigurări are însă o pondere nesemnificativăîn piaţă, primele subscrise în primele nouă luni fiind de 2,7milioane de lei.

Afacerile totale pe segmentul asigurărilor generale au fost de5,1 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie, fiind în scăderecu 6,8% faţă de intervalul corespunzător din 2009. Jumătate dinpoliţele subscrise de asigurători s-au înregistrat în Bucureşti şijudeţul Ilfov.

Şi asigurările de daune la proprietăţi au scăzut cu aproape 30%în primele nouă luni, până la 78 milioane lei. Asigurările Casco pesegmentul navelor maritime au scăzut, de asemenea, cu 23% şi auajuns la 17,4 milioane de euro după primele trei trimestre.

De cealaltă parte, asigurările de răspundere civilă auto (RCA)au avut o creştere mai mică, de 15,5%, comparativ cu asigurările degaranţii şi poliţele de răspundere civilă pentru mijloacele detransport naval. Poliţele RCA au avut însă cea mai semnificativăcontribuţie pozitivă la dinamica pieţei asigurărilor generale, încondiţiile în care însumează 37,4% din totalul subscrierilor.Primele subscrise pe RCA au fost de 1,9 miliarde lei în primelenouă luni.

Pe asigurări de viaţă, unde volumul afacerilor a crescut cuaproape 3% în perioada ianuarie-septembrie, până la 1,22 miliardelei, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de asigurările desănătate şi poliţele unit-linked (asigurări de viaţă cu componentăde investiţii). Acest segment însumează o cincime din totalulprimelor subscrise pe întreaga piaţă.

"Analiza în dinamică a primelor subscrise pe clase de asigurăride viaţă arată faptul că, în primele nouă luni ale anului, cele maiimportante creşteri au fost înregistrate de asigurările desănătate, creştere cu 124%, asigurările unit-linked, creştere cu18,9% şi asigurările de accidente, cu 18,8%", se mai arată înraportul CSA. Pe segmentul de asigurări generale, asigurările desănătate şi cele de accidente au înregistrat însă scăderi de 23,8%,respectiv de 16,8%.

Totodată, reprezentanţii CSA notează faptul că asigurărilemedicale şi cele de accidente reprezintă mai puţin de 3% din piaţaasigurărilor de viaţă.

"Din punctul de vedere al structurii pe clase, subscrierileaferente clasei de asigurări tradiţionale, cumulate cu celeaferente clasei de asigurări legate de fonduri de investiţii, aufost de 1,19 miliarde lei, reprezentând 97,8% din totalul primelorbrute subscrise în acest sector", potrivit CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO