Bănci și Asigurări

Cea mai mare firma de leasing vede o crestere de pana la 20% a afacerilor

Cea mai mare firma de leasing vede o crestere de pana la 20% a afacerilor
27.04.2010, 23:05 74

Companiile de leasing au avut un prim trimestru mai prostdin punctul de vedere al businessului auto, comparativ cu aceeasiperioada din 2009, insa usoara revenire a cererii din parteaclientilor companii pentru finantari de echipamente a echilibratbalanta afirma Dan Constantinescu, directorul executiv de vanzarial UniCredit Leasing Corporation, cea mai mare companie din aceastapiata.

"Din punctul de vedere al retailului, care pentru noi estesegmentul auto, a fost un trimestru mai prost, dar per totalfinantarile au fost la acelasi nivel ca in primele trei luni din2009. Finantarile pentru echipamente au fost cele care aucompensat, pentru ca unele firme si-au reluat investitiile. Inunele industrii au inceput sa se miste lucrurile, cererea externaisi revine, ceea ce are efecte si la noi", sustineConstantinescu.

Un alt semnal pozitiv este revenirea usoara a consumuluide carburanti in martie, ceea ce inseamna ca lucrurile incep sa semiste in economie.

Desi primul trimestru a fost la fel de slab ca aceeasiperioada a anului trecut, directorul UniCredit Leasing vede orevenire a pietei in semestrul doi. Compania si-a bugetat ocrestere de pana la 20% a finantarilor in 2010, bazandu-se peasteptarile din a doua jumatate a anului. In 2009 UniCredit Leasinga finantat bunuri in valoare de 289 mil. euro, fata de 555 mil.euro in anul anterior, ceea ce inseamna o scadere de 48%. Intreagapiata de leasing s-a diminuat cu 72% anul trecut, pana la 1,33 mld.euro. "Ne asteptam ca 2010 sa fie un an mai bun pentru noi, darpiata cred ca va fi la fel ca anul trecut. Ne-am bugetat o cresterede pana la 20% a finantarilor. Ne bazam pe faptul ca avem opolitica foarte deschisa de finantare si un numar important decereri de finantare de finalizat", afirmaConstantinescu.

El spune ca in prezent compania discuta cateva finantaride mare valoare pentru echipamente si real estate, cele mai maridintre acestea avand valori cuprinse intre 10 si 15 mil.euro.

Adio avansului de 5%

Piata de leasing nu va mai avea rate de crestere de 40-60%pe an, ca inainte de criza, cel putin nu in urmatorii cinci ani,considera directorul UniCredit Leasing. In 2009 leasingul a fostsectorul economiei cu cea mai mare scadere.

"In urmatorii cinci ani cererea de leasing nu-si va revenila nivelul din anii buni. Criza ar fi trebuit sa ne invete nistelectii si daca le-am invatat, nu vom mai avea cresteri de 40% de laun an la altul. Anul acesta, usor-usor, companiile care au trecutcu bine de aceasta perioada vor incepe sa dea finantari. Abordareariscului va fi insa diferita, finantatorii vor avea un nivel deprecautie normal, nu vor mai exista entuziasme gen avans de5%."

De asemenea, spune el, nu vom mai vedea finantari pentrufirme care nu au nici macar trei luni de la infiintare, iarcomportamentul de plata al clientilor va fi foarte important, inconditiile in care firmele de leasing au inceput sa raportezeintarzierile la Centrala Riscurilor Bancare (divizie a BNR carecolecteaza informatii privind creditele acordate de banci siIFN-uri).

"Sunt tot mai putini clienti eligibili. Pentru a lua ofinantare, trebuie sa ai un business care sa functioneze, care areusit sa treaca peste aceasta perioada, adaptandu-se conditiilorde pe piata."

In ultimul an si jumatate companiile de leasing s-auconfruntat cu un val de rezilieri de contracte, care au dus larecuperarea bunurilor finantate de la clientii care nu si-au maiputut plati ratele.

Intreaga piata de leasing a recuperat mii de masini,echipamente si chiar proprietati imobiliare. Constantinescu nu aprecizat cate bunuri a recuperat UniCredit Leasing.

Anul trecut compania a inasprit conditiile de creditare sia fost mult mai prudenta cu solicitari de finantare din domenii catransportul international si constructiile.

"Alt domeniu riscant este cel al companiilor care au contractecu statul si nu isi incaseaza banii", explica Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO