Bănci și Asigurări

CEC a făcut profit brut de 89 mil. lei la nouă luni, în creştere cu 62%

CEC a făcut profit brut de 89 mil. lei la nouă luni, în creştere cu 62%

Autor: Ciprian Valentin Botea

23.11.2010, 23:51 30

Profitul din trimestrul trei a fost de 25 mil. lei după ce înperioada aprilie-iunie câştigul brut se ridicase la 49 milioanelei, potrivit datelor publicate de bancă.

Activele totale ale băncii ajungeau la sfârşitul lui septembriela 19 miliarde lei (4,54 mld. euro), cu 20% mai mult decât înaceeaşi perioadă a anului trecut. În paralel, creditele acordate aucrescut cu doar 5%, până la 9,54 miliarde lei, pe fondul avansuluicu două cifre a soldului împrumuturilor pentru companii şirestrângerii finanţărilor pentru persoanele fizice.

"Principala preocupare a băncii a fost de a identifica aceleproiecte ale IMM-urilor, operatorilor agricoli şi autorităţilorpublice locale, care puteau fi finanţate. Astfel, în primele nouăluni au fost acordate 9.500 de credite cu o valoare de 1,36miliarde lei", au precizat reprezentanţii CEC.

Portofoliul de credite acordate companiilor şi administraţieipublice a urcat cu 23% în septembrie comparativ cu aceeaşi lună aanului trecut, la 4,66 miliarde lei, cea mai rapidă creştere fiindînregistrată pe segmentul corporaţiilor, unde soldul împrumuturilora avansat de la 230 milioane lei în trimestrul trei din 2009 la 904milioane lei în septembrie anul acesta.

În schimb, pe segmentul de retail soldul creditelor s-a diminuatcu 7,5% în ultimul an, până la 4,87 miliarde lei, în ciudapromoţiilor desfăşurate de bancă pe acest segment. Creditareapersoanelor fizice s-a restrâns mai puternic în trimestrul trei încontextul aplicării măsurilor de austeritate fiscală.

CEC restructurase până la sfârşitul lui septembrie un procent de12% din portofoliul total de credite. Din portofoliul de retail aufost restructurate aproape 2.200 de credite cu o valoare cumulatăde 315 milioane lei, în timp ce pe segmentul corporate au fostrestructurate peste 900 de credite cu o valoare totală de 842milioane lei. Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, declara în varăcă un sfert din clienţii cu împrumuturi restructurate nu reuşescsă-şi plătească ratele nici după restructurare.

Banca avea la sfârşitul lui septembrie depozite atrase de laclientelă în valoare de 15,2 miliarde lei (3,63 mld. euro), încreştere cu 15,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea maimare parte a depozitelor reprezintă sume atrase de la clienţiipersoane fizice, valoarea acestora fiind de 13,5 miliarde lei.

CEC a continuat anul acesta procesul de restructurare a reţeleişi a închis 136 de unităţi în primele nouă luni, ajungând la untotal de 1.215 agenţii şi sucursale în septembrie. În schimb,reţeaua de bancomate a crescut de la 821 la 896 de unităţi, iarnumărul de carduri de debit şi credit a avansat cu 7,6%, la 830.000de carduri.

Solvabilitatea se situa la un nivel confortabil de 17,8% dupăprimele nouă luni, comparativ cu un prag minim de 10% solicitat deBanca Naţională.

CEC: O bancă poate şterge datorii doar după ce epuizeazătoate procedurile de recuperare a creanţei

Ştergerea datoriilor unei companii poate fi o soluţie pentruevitarea insolvenţei, dar trebuie să se ţină cont că un astfel deconsens este posibil doar după ce sunt epuizate toate procedurilelegale de recuperare a creanţei, iar banca pierde bani, spuneMirela Iovu, vicepreşedinte al CEC Bank. "Ne gândim, dar noi vorbimde nişte bani aici. E puţin probabil să mă gândesc la ştergereadatoriilor înainte să epuizez toate procedurile legale să-mirecuperez creanţa." Ea a menţionat că, deşi băncile sunt doritoaresă ajute acei clienţi viabili să continue activitatea şi să nuînceapă procedurile de insolvenţă, există foarte puţine planuri dereorganizare care au avut succes. Banca are circa 400 de clienţi îninsolvenţă. Marius Radu - Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO