Bănci și Asigurări

CEC Bank a făcut profit brut de 65 mil. lei, în creştere cu 30%

CEC Bank a făcut profit brut de 65 mil. lei, în creştere cu 30%

Autor: Liviu Chiru

01.03.2011, 23:56 178

"Nu putem să ne gândim că vom face provizioane mai puţine caanul trecut. Noi vorbim acum, iar un client în insolvenţă hotărăştesă intre în faliment. E o nebuloasă totală", a spus Gheţea încadrul conferinţei de presă organizate pentru prezentarearezultatelor băncii pe anul trecut.

CEC Bank a obţinut anul trecut un profit brut de 65 de milioanede lei (15 mil. euro), în creştere cu 30% în lei faţă de 2009.Banca a avut anul trecut cheltuieli cu provizioanele de 365 demilioane de lei (87 mil. euro), cu aproape 9% mai mari în lei faţăde anul precedent.

"2011 nu a început mai bine ca anul trecut, este tot prost."Pesimismul lui Gheţea, care deţine şi funcţia de preşedinte alAsociaţiei Române a Băncilor, contrastează cu mesajul ceva maioptimist al altor bancheri, care speră ca afacerile firmelor să îşirevină măcar în a doua jumătate a anului. Şi în primăvara lui 2010bancherii erau optimişti, însă măsurile dure luate de Guvern învară pentru ajustarea bugetului (tăierea salariilor în sectorulpublic cu 25% şi majorarea TVA de la 19% la 24%) au dat peste captoate planurile.

Creditarea creşte anevoios

CEC Bank a reuşit să îşi majoreze soldul creditelor acordate cunumai 2,4% anul trecut, în condiţiile în care vânzările deîmprumuturi pe segmentul persoanelor fizice nu au acoperitrambursările. În schimb, banca a fost mai activă în zona finanţăriicompaniilor, unde soldul a urcat cu 14%.

Soldul creditelor acordate de CEC era la sfârşitul anului trecutde 9,6 miliarde de lei (2,2 mld. euro), retailul şi corporate-ul(în care sunt incluse şi finanţările pentru autorităţile publice şiamdinistraţiile locale) având contribuţii egale.

Gheţea spune că majorarea soldului finanţărilor pentru clientelacorporate reflectă doar parţial activitatea băncii, din cauză cămulte facilităţi au fost

acordate pe termen scurt, fiind rambursate în cursul anului.

"În 2010 am avut o rulare a creditelor pentru persoane juridicede 9,4 miliarde de lei, aproape cât soldul total." Deşi Gheţeavorbeşte despre efortul băncii de a accelera finanţarea firmelormici şi a agriculturii, la nivelul agregat al bilanţului CEC areuşit ca din 100 de lei atraşi în depozite să întoarcă în creditedoar 64 de lei. Soldul depozitelor a urcat anul trecut cu 9,6%,până la 15,1 miliarde de lei (3,5 mld. euro), ritmul fiind pestemedia pieţei.

Pentru 2011 Gheţea a anunţat o serie de obiective printre careşi consolidarea poziţiei a patra în topul băncilor şi creştereacreditării pentru proiectele din fonduri europene sau autorităţilepublice, fără să precizeze însă ţinte numerice.

Căutăm soluţii să capitalizăm CEC, spune ministrulfinanţelor

Ministerul Finanţelor va încerca să convingă Comisia Europeanăcă CEC Bank trebuie să capitalizeze profitul pe 2010, aşa cum afăcut şi în anii precedenţi, a spus ministrul Gheorghe Ialomiţianu,prezent la conferinţa de presă.

"Susţin capitalizarea profitului din 2010. Vom face demersuripentru a găsi şi alte soluţii de a sprijini activitatea acesteibănci", a spus Ialomiţianu.

Ministerul Finanţelor este reprezentantul statului înacţionariatul băncii, numind membrii consiliului deadministraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO