Bănci și Asigurări

CEC forteaza piata creditului de consum cu dobanda de 13% in lei

27.05.2005, 19:14 13

In incercarea de a-si echilibra situatia financiara prin extinderea portofoliului de credite, CEC arunca pe piata o oferta de dobanda sub nivelul practicat de concurenta: 13% pe an la un credit in lei pentru nevoi personale, a carui valoarea poate ajunge pana la echivalentul a 50.000 de euro.

Desi denumirea produsului poate crea confuzie - "Real 50.000?'' -, creditul poate fi acordat exclusiv in lei, in conditiile in care CEC nici nu are resurse in valuta.

Presedintele bancii, Eugen Radulescu, sustine ca in urmatoarele 3-5 luni se va elimina pierderea de cateva miliarde de lei inregistrata in primul trimestru. El mizeaza tocmai pe o vanzare puternica a produselor de creditare, in special pe segmentul persoanelor fizice.

Efortul de extindere a creditarii impinge scadenta maxima a unui credit pentru nevoi personale pana la 25 de ani, produsul incercand sa acopere cele mai mici posibilitati de rambursare ale unui client. CEC solicita insa drept garantie ipoteca asupra unei proprietati imobiliare. Adica pana la urma este vorba de un tip de credit cu caracteristicile unuia ipotecar, numai ca banca nu este interesata de destinatia banilor. Majoritatea bancilor de pe piata au lansat astfel de produse, pentru a inlensi incadrarea cat mai multor clienti in reglementarile prudentiale impuse de BNR. Cu toate acestea, banca centrala nu a luat masuri suplimentare pentru a ingradi astfel de finantari deghizate care ajung la sume importante. Creditele CEC pot fi obtinute numai din anumite agentii special desemnate in acest scop, insa informatii despre ele se pot obtine la orice unitate CEC.

Un nivel apropiat de dobanda - 13,5 in lei - practica ABN Amro la un credit de consum cu scadenta de pana la cinci ani. Piata isi arata insa o preferinta neta pentru creditul in valuta chiar si pentru nevoi personale, in conditiile in care tendinta de apreciere a leului usureaza efortul de rambursare.

Proiectul de privatizare

Guvernul a aprobat in sedinta de ieri proiectul de ordonanta de urgenta privind unele masuri de reorganizare a CEC in vederea privatizarii. Pachete de actiuni reprezentand mai mult de 20% din capitalul social total al CEC vor putea fi cumparate numai de institutii financiar-bancare de reputatie internationala.

Actul normativ prevede ca persoanele fizice sau juridice care actioneaza direct sau indirect nu vor putea cumpara un pachet de actiuni mai mare de 20% din capitalul social total al CEC, cu exceptia institutiilor financiar-bancare de reputatie internationala. CEC are un capital social de 1.497 mld. lei (41,4 mil. euro), impartit in 1.497.000 actiuni nominative, cu o valoare nominala de 1 mil. lei. Prin derogare de la Legea 31/1990 privind societatile comerciale, CEC va putea sa functioneze cu orice numar de actionari, de la data vanzarii pachetului majoritar de actiuni si pana la instrainarea de catre stat a actiunilor sale.

O alta masura stipulata in ordonanta de urgenta prevede ca, incepand cu data vanzarii pachetului majoritar de actiuni, depozitele persoanelor fizice la CEC vor fi garantate de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, in limita stabilita de acesta. In prezent, toate depozitele populatiei la CEC sunt garantate de stat. Actul normativ mai stabileste ca, incepand cu 1 ianuarie 2006, operatiunile derulate exclusiv de CEC vor putea fi efectuate de orice banca autorizata sau de Trezoreria Statului, pe baza unui acord intre CEC si partea interesata.

La propunerea comisiei de privatizare si pe baza avizului BNR, Ministerul Finantelor va propune Guvernului strategia de privatizare a CEC. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO