Bănci și Asigurări

CEC ieftineste cu 0,5% creditele in lei

29.03.2010, 23:12 20

CEC Bank, singura banca de top detinuta de stat, va reduceincepand de joi cu o jumatate de punct procentual dobanda de bazala toate creditele in lei, pana la 10,75% pe an pentru clientiipersoane fizice, respectiv la 10,9% pe an pentru companii.
La creditele in euro, dobanda de baza va fi redusa de la 7,25% pean la 6,9%.
In functie de profilul clientului, banca practica o marja cuprinsaintre 0,55% si 4,05% peste rata de baza la creditele in lei,dobanzile nominale fiind astfel la un nivel dublu fata de dobandade politica monetara a BNR. La imprumuturile in euro marja pestedobanda de baza este cuprinsa intre 0,75% pentru creditele auto si1,65% pentru cele imobiliare. De exemplu, pentru un credit de nevoipersonale fara garantii in lei, dobanda nominala va cobori incepandde luna viitoare la 13% pe an, in conditiile in care dobanda BNReste de azi la nivelul de 6,5% pe an. In acelasi timp, dobanzile ladepozitele la termen bonificate de CEC sunt printre cele mai maridin piata, situandu-se in jurul a 8% pe an.
BNR a atras de mai multe ori atentia asupra dobanzilor ridicatepracticate de banci in ciuda reducerii dobanzii-cheie. "Dobanzilela depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidenteajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu dobandade politica monetara", arata Consiliul de Administratie al BNR incomunicatul publicat ieri.  CEC a fost singura banca de top care afortat anul trecut o crestere de doua cifre a creditarii, soldulimprumuturilor acordate de banca ajungand in decembrie la 9,2 mld.lei (circa 2,2 mld. euro), cu 15% peste nivelul din 2008.Depozitele au crescut cu 22%. Astfel, cota de piata pe credite aurcat cu 0,37%, iar cea pe depozite cu 0,91%. La sfarsitul lui2009, rata de solvabilitate se situa la 17,47%, peste pragul de 10%cerut de BNR.
Banca a inregistrat in 2009 un profit net de circa 10 mil. euro,fata de aproape 100 mil. euro in anul anterior, cand rezultatulfinanciar a fost influentat de vanzarea Asiban. CEC se afla indecembrie pe locul cinci in topul dupa active al bancilor, cu ocota de piata de 6,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO