Bănci și Asigurări

CEC si Eximbank isi vor putea majora capitalul din profit

14.04.2008, 19:40 19

CEC si Eximbank vor putea sa utilizeze intreg profitul obtinut in 2007 pentru majorarea capitalului social, potrivit unui proiect de ordonanta de Guvern elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor.
Legislatia in vigoare obliga societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome sa verse la buget, sub forma de dividende, 50% din profitul net.
Proiectul de ordonanta stabileste exceptarea de la aceasta obligativitate a institutiilor de credit la care statul detine pachetul majoritar si a altor categorii de societati de stat. In nota de fundamentare a proiectului se mentioneaza ca aceasta prevedere a afectat puterea financiara a CEC in comparatie cu restul insitutiilor de credit prezente in piata romaneasca, singura majorare de capital fiind operata in 2006.
Mai mult, initiatorii atrag atentia ca neadoptarea proiectului ar putea avea ca efect scaderea ratingului bancar acordat CEC, din cauza capitalizarii insuficiente in comparatie cu celelalte banci, "ceea ce ar echivala cu pierderea increderii clientilor in aceasta banca si pe cale de consecinta a restrangerii activitatii". CEC a raportat anul trecut un profit net de 91 mil. lei, in crestere cu 127,5% fata de 2006. Activele CEC au avansat in 2007 cu 47%, la 10,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO