Bănci și Asigurări

Cei mai mulţi români îşi scot banii de pe card în ziua de salariu. Câţi bani intră în conturile băncilor sub formă de comisioane

Cei mai mulţi români îşi scot banii de pe card în...

Autor: Ciprian Botea

19.02.2013, 13:36 13100

Cardurile sunt "golite" de cele mai multe ori în ziua de salariu, astfel că în conturi rămân puţini bani pentru plăţi la comercianţi.

Sumele retrase anul trecut de la ATM-urile din România au depăşit 106 miliarde de lei (24 mld. euro), fiind de şase ori peste nivelul plăţilor cu cardul la POS-urile instalate de bănci la comercianţi, potrivit datelor BNR. Plăţile cu cardul au fost de şase ori mai scăzute, respectiv 18 miliarde de lei (echivalentul a 4 mld. euro).

Deţinătorii de carduri au efectuat anul trecut peste 220 de milioane de tranzacţii de retragere de numerar de la bancomat, ceea ce înseamnă în medie două tranzacţii lunare pe fiecare card. La sfârşitul lunii decembrie pe pia­ţă existau circa 11 milioane de carduri valide. Valoarea medie a unei tran­­zacţii de retragere de numerar este de 470 de lei, adică o treime din salariul mediu net din România. Salariul mediu net este de circa 1.500 de lei (350 de euro), ceea ce înseamnă că într-un an cei 5 milioane de angajaţi din România câştigă 21 mld. euro, nivel similar cu cel al retragerilor de la bancomate.

Comisioanele de retragere numerar de la bancomat aduc anual 50 mil. euro în conturile băncilor, în condiţiile în care o astfel de operaţiune este taxată în medie cu un procent de 0,2% din suma retrasă. Anul trecut, de exeplu, de la bancomatele din România au fost retrase 24 mld. euro.

Majoritatea băncilor percep un comision de 0,1-0,2% din suma retrasă de la ATM-urile proprii, în timp ce utilizarea unui card la ATM-ul altei bănci decât cea care a emis cardul este taxată cu 0,5% din suma retrasă plus o sumă fixă (de obicei 3 lei).

O parte din comisionul plătit de client în cazul în care retrage numerar de la bancomatul altei bănci decât cea care a emis cardul merge însă în conturile marilor organizaţii de plată Visa şi MasterCard, în condiţiile în care tranzacţiile respective sunt decontate prin sistemele acestora.

O analiză integrală despre retragerile de la bancomate ale românilor anul trecut puteţi citi pe ZF Corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO