Bănci și Asigurări

Cel mai puternic bancher din lume îşi preia jobul: Senatul îl confirmă pe Jerome Powell, 64 de ani, în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale americane

Jerome Powell

Jerome Powell

Autor: Bogdan Cojocaru

25.01.2018, 00:00 291

Senatul american a aprobat numirea lui Jerome Powell, 64 de ani, ca viitor şef al sistemului de bănci centrale al SUA, scrie Deutsche Welle.

Powell a fost nominalizat în noiembrie de preşedintele Donald Trump pentru a-i succede lui Janet Yellen.

Mandatul de patru ani al noului şef al Fed va începe luna viitoare. Powell a fost votat în senat cu 84 de voturi pentru, faţă de 13 voturi împotrivă, ceea ce subliniază lipsa de controversă a numirii sale în vremuri când indicatorii economici sunt pozitivi. Numirea lui Yellen, în 2013, a fost aprobată cu 56 de voturi pentru şi 26 împotrivă.

La acea vreme se ducea o dezbatere intensă în privinţa politicii monetare pe care banca centrală ar trebui s-o urmeze după criza financiară din 2007-2009. Powell, care a ocupat din 2012 o poziţie în consiliul de guvernatori, preia conducerea băncii centrale în vremuri când şomajul este scăzut, iar dobânzile cresc. Până la aplicarea reformei fiscale a lui Trump, se părea că înasprirea treptată a politicii monetare este drumul pe care Fed va merge în continuare. Însă reducerea taxelor aplicate companiilor creează temeri că pot să apară probleme cu inflaţia şi cu bugetul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO