Bănci și Asigurări

CEO Raiffeisen Leasing: S-a inmultit numarul fraudelor din piata

CEO Raiffeisen Leasing: S-a inmultit numarul fraudelor din piata

Mihaela Mateescu, directorul general al Raiffeisen Leasing: Acest fenomen de crestere a fraudelor a inceput la sfarsitul anului trecut si a continuat puternic anul acesta. Au fost incercate aproape toate companiile de leasing.

28.10.2008, 14:52 45

Numarul fraudelor din piata de leasing a crescut semnificativ in acest an, in special pe sectorul finantarilor pentru echipamente, afirma Mihaela Mateescu, directorul general al Raiffeisen Leasing, una din primele zece companii din aceasta piata.

"Acest fenomen de crestere a fraudelor a inceput la sfarsitul anului trecut si a continuat puternic anul acesta. Au fost incercate aproape toate companiile de leasing. Sunt mai multe tipuri de fraude: societati-fantoma create special pentru a lua o finantare si care dupa aceasta dispar sau bunuri finantate care nu exista. Anul acesta am vazut foarte multe cazuri de fraude pe piata, in conditiile in care in anii trecuti nu prea erau", spune Mateescu.
Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB), organizatia profesionala a institutiilor financiare nebancare, printre care se numara si companiile de leasing, a anuntat recent ca urmeaza sa semneze un protocol cu Politia pentru combaterea fraudei. Potrivit datelor Politiei prezentate recent la o conferinta organizata de ALB, in perioada ianuarie 2007-martie 2008 au fost solutionate aproape 700 de dosare penale care implicau fraude in domeniul leasingului, iar peste 2.100 de persoane au fost cercetate in special pentru inselaciune, fals si uz de fals. Prejudiciul total a fost de 3,1 milioane de lei.
Printre cele mai folosite metode de a frauda firmele de leasing s-au numarat falsificarea documentatiei necesare obtinerii finantarii, falsificarea bilanturilor si a conturilor de profit si pierdere sau vanzarea bunurilor achizitionate in leasing.
"Societatile de leasing isi doresc un portofoliu cat mai mare, dar este nevoie de multa prudenta. Noi avem o politica extrem de prudenta si de conservatoare", sustine directorul general al Raiffeisen Leasing.
Raiffeisen Leaisng este una din primele zece companii de pe piata de profil, cu finantari acordate de 130 de milioane de euro in primul semestru. Fata de aceeasi perioada din 2007, volumul finantarilor a scazut usor, cu 4%. Directorul general al companiei spune ca anul acesta afacerile probabil vor stagna, iar 2009 va fi un an de asezare atat in cazul Raiffeisen Leasing, cat si la nivelul pietei.
"In 2009 cresterile companiilor de leasing vor fi extrem de mici, asta daca vor exista cresteri", considera Mateescu. Aceasta evolutie va fi determinata de stagnarea vanzarilor de autovehicule noi si de amanarea unor proiecte imobiliare din cauza crizei financiare internationale.
"Scaderea creditelor va afecta in mod clar economia reala. Am vazut de la inceputul anului efectele crizei in industria auto. Acesta este primul an de regres pe auto, dupa ce piata romaneasca a fost obisnuita cu cresteri mari, de doua cifre, de la un an la altul. Sigur ca se va vedea aceasta stagnare si in portofoliul companiilor de leasing, pentru ca fiecare are cel putin 50% din portofoliu finantari auto", spune directorul general al Raiffeisen Leasing.
Ea afirma ca in aceasta perioada companiile de leasing cauta sa isi diversifice activitatea pentru a gasi noi resurse de crestere. La stagnarea pietei auto se adauga si cea a pietei imobiliare, care in urma cu un an era considerata "vedeta" pietei de leasing.
Estimarile jucatorilor din piata indicau o crestere rapida a leasingului imobiliar in urmatorii ani, dar acest lucru nu s-a intamplat, atat din cauza crizei, cat si din cauza cresterii taxelor notariale pentru aceste contracte, astfel incat clientii prefera alte modalitati de finantare.
"Piata imobiliara trece printr-o restructurare serioasa. Sunt proiecte care se amana, accesul la credite nu mai este facil, ceea ce duce la restrangerea pietei si odata cu ea se restrange si leasingul imobiliar."
In ceea ce priveste domeniile care vor fi cele mai afectate de criza, Mateescu spune ca acestea sunt constructiile, imobiliarele si transporturile.
"Suntem foarte atenti pe partea de clienti, cui acordam finantari, in special cu firmele din aceste domenii. In rest, daca o companie are un plan bun, suntem deschisi la finantari si nu as putea spune ca in perioada crizei am refuzat mai multi solicitanti de finantari decat pana acum."
Directorul general al Raiffeisen Leasing afirma ca efectele crizei financiare vor fi de lunga durata. "Este un fenomen foarte serios, cu care piata nu s-a mai intalnit. Sunt lucruri absolut noi care se petrec, iar efectele vor fi de lunga durata."
Mateescu, 43 de ani, conduce Raiffeisen Leasing din 2006, dupa ce timp de trei ani a fost directorul de vanzari al companiei. In perioada 2001-2003 ea a ocupat functia de director de institutii financiare la Banca Ion Tiriac.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO