Bănci și Asigurări

Cine intra pe lista scurta pentru eurobonduri

18.08.2009, 17:11 27

In aproximativ doua saptamani Ministerul de Finante urmeaza sa stabileasca lista scurta a bancilor care au depus oferte pentru intermedierea emisiunii de euroobligatiuni in valoare de cel putin 500 mil. euro care va fi lansata in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor, afirma surse bancare.

Lista scurta ar putea cuprinde circa zece din cele 23 de banci care si-au depus ofertele de participare, in conditiile in care la ultima emisiune de euroobligatiuni, din iunie 2008, lista scurta a cuprins 11 din cele 27 de banci ofertante.

Erste Bank, ING, National Bank of Greece (NBG) si UniCredit se numara printre bancile care au depus oferte de participare, potrivit informatiilor obtinute de ZF.

Erste si NBG au participat si la precedenta emisiune lansata de Finante, in calitate de co-lead arrangeri.

Printre conditiile pe care bancile trebuie sa le indeplineasca se numara acelea de a fi activa pe piata locala a titlurilor de stat si de a avea capacitate buna de distributie internationala.

Selectiile din ultimii ani indica insa ca ultima conditie a prevalat aproape de fiecare data, printre bancile care au intermediat de cele mai multe ori, in ultimul deceniu, emisiunile locale de euroobligatiuni numarandu-se UBS, Credit Suisse sau JP Morgan. Bancile se bat pentru emisunile de euroobligatiuni atat pentru comisionul de intermediere cat si pentru palmares, mai ales intr-o perioada in care astfel de tranzactii au scazut mult.

Dupa stabilirea listei scurte a bancilor care au depus oferte de participare urmeaza o perioada de monitorizare a pietei, cand va fi urmarita in principal evolutia CDS-urilor (credit default swap, instrumente financiare prin care cumparatorul se asigura impotriva riscului de neplata a emitentului datoriei).

Saptamana trecuta, cotatiile CDS pentru Romania au urcat la 290 de puncte de baza, dupa ce in urma cu o saptamana coborasera la un minim de 248 de puncte. Cand Finantele au vandut ultima data euroobligatiuni, in iunie 2008, CDS-urile se aflau la 185 de puncte de baza, iar atunci statul a imprumutat 750 mil. euro cu o dobanda de 6,5% pe an. Spre deosebire insa de tranzactia de anul trecut, scadenta emisiunii actuale este la jumatate, adica cinci ani.

Piata CDS-urilor este foarte volatila pe fondul actualei crize financiare, iar in ultima perioada au existat semnale privind o noua crestere a aversiunii investitorilor fata de riscurile implicate de operatiunile pe pietele emergente. Ungaria a lansat in iulie eurobonduri de 1 mld. euro pe o perioada de cinci ani, cu o dobanda de 6,79% pe an. 

 

UBS si Credit Suisse, intermediari de baza

Emisiunile de eurobonduri romanesti

 

iunie 2001

Emitent: Ministerul Finantelor

Lead-manageri: Credit Suisse, JP Morgan

Suma: 600 mil. euro

Scadenta: 7 ani

Dobanda anuala: 10,62%

 

mai 2002

Emitent: Ministerul Finantelor

Lead-manageri: Deutsche Bank, ING, JP Morgan, Citigroup

Suma: 700 mil. euro

Scadenta: 10 ani

Dobanda anuala: 8,5%

 

iunie 2003

Emitent: Ministerul Finantelor

Lead-manageri: UBS, JP Morgan, Citigroup, Deutsche Bank

Suma: 700 mil. euro

Scadenta: 7 ani

Dobanda anuala: 5,75%

 

iunie 2005

Emitent: Primaria Capitalei

Lead-manageri: ABN Amro, JP Morgan

Suma: 500 mil. euro

Scadenta: 10 ani

Dobanda anuala: 4,12%

 

iunie 2008

Emitent: Ministerul Finantelor

Lead-manageri: UBS, Credit Suisse, EFG Eurobank

Co-lead arrangeri: Erste Bank, Alpha Bank, National Bank of Greece, Dexia

Suma: 750 mil. euro

Scadenta: 10 ani

Dobanda anuala: 6,5%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO