Bănci și Asigurări

Cine investeste de fapt banii din asigurarile unit-linked si care sunt bancile depozitare

Cine investeste de fapt banii din asigurarile unit-linked si care sunt bancile depozitare

Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life

23.02.2009, 18:15 609

Majoritatea companiilor de asigurari care vand polite unit-linked, adica asigurari de viata legate de fonduri de investitii, externalizeaza activitatea de plasare a banilor clientilor si lucreaza cu banci depozitare, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor din piata.

Asigurarile de viata unit-linked sunt polite care plaseaza cea mai mare parte din banii platiti de asigurat in fonduri de investitii. In prezent exista circa 500.000 de romani cu astfel de polite. Cinci din cei opt asiguratori care au raspuns solicitarii ZF spun ca investesc banii clientilor prin intermediul unor companii specializate, iar trei afirma ca acest lucru este realizat printr-un departament specializat al companiei.
ING, cel mai mare jucator din piata asigurarilor de viata, lucreaza pe partea de investitii unit-linked cu societatea specializata a grupului, ING Asset Management. Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari, spune ca externalizarea are multe avantaje.
"Mai intai, in urma externalizarii, clientii unit-linked au dobandit acces la expertiza internationala si la resursele unui administrator de active de top. Apoi, deoarece ING Asset Management administreaza volume semnificative de active, puterea de negociere a diverselor comisioane (bancare, de brokeraj) este considerabil crescuta. Ca urmare, in mai 2008 au fost reduse taxele de administrare a fondurilor ING Unit Linked denominate in lei", afirma Coman.
Ceilalti jucatori de pe piata unit-linked care fac investitii prin intermediul unui partener extern sunt Generali, AIG Life, KD Life si Grawe. Generali si AIG Life lucreaza cu Raiffeisen Asset Management, KD Life lucreaza cu KD Investments, iar Grawe cu o societate din Austria - Security Kapitalanlage AG, care face parte din acelasi grup. Pe de alta parte, cativa asiguratori, cum ar fi Allianz-Tiriac, Aviva sau Interamerican, prefera sa investeasca ei insisi, printr-un departament specializat, banii clientilor care au polite unit-linked.
O buna parte din companiile care vand astfel de asigurari lucreaza cu banci depozitare (custode), desi legislatia in vigoare nu impune acest lucru. Rolul bancii depozitare este sa calculeze zilnic valoarea unitatii de fond si sa garanteze ca acea valoare este corecta. Practic, banca garanteaza o transparenta mai mare a activitatii asiguratorului, deoarece se asigura ca operatiunile companiei sunt reale. "Cu banci depozitare lucreaza de obicei companiile care au externalizat activitatea de investire. Banca reprezinta o garantie in plus pentru client ca valoarea unitatii de fond este calculata corect", spune Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie din piata asigurarilor de viata.
Banca depozitara a AIG Life este Raiffeisen, care lucreaza si cu Generali. ING Asigurari lucreaza cu ING Bank, KD Life cu BRD-SocGen, iar Grawe cu Constantia Privatbank AG din Viena. Aviva Asigurari nu are banca depozitara, in timp ce Allianz-Tiriac, Interamerican si BCR Asigurari de Viata nu au furnizat informatii cu privire la acest aspect. Asigurarile unit-linked reprezinta o treime din piata totala a asigurarilor de viata, care a trecut de 488 de milioane de euro in 2008. Anul acesta insa ponderea lor in piata s-ar putea reduce la 20%, estimeaza companiile. In ultimul an investitiile in fonduri unit-linked au inregistrat scaderi puternice din cauza prabusirii burselor, lucru care tine departe de aceasta piata potentialii investitori.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO