Bănci și Asigurări

Cine sunt cei opt oameni de care depind pensiile a 5,7 milioane de români

Cine sunt cei opt oameni de care depind pensiile a 5,7 milioane de români

Autor: Ciprian Botea

26.11.2012, 00:07 2973

Au între 36 şi 56 de ani şi trebuie să administreze active de 9 miliarde de lei (2 mld. euro), res­pectiv contribuţiile la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) a peste 5,7 milioane de angajaţi, pe o piaţă care încearcă să se obişnuiască cu randamente din in­vestiţii mai mici decât în trecut.

Piaţa pensiilor private nu a înre­gistrat o fluctuaţie semnificativă de per­so­nal la nivel de CEO, astfel că o parte a fondurilor de pensii sunt conduse de aceiaşi oameni încă de la lansare - în 2007. Excepţie face Lucian Anghel, fostul economist-şef al BCR, care a pre­luat recent conducerea companiei de pensii din cadrul grupului. Şi la BRD a existat o schimbare la vârful fon­dului de pensii, dar anul trecut, când la conducere a venit Rozaura Stănescu.

Cel mai mare fond este cel administrat de ING Pensii, valoarea activelor fiind de 3,4 miliarde de lei. Fondul este condus din 2010 de Marius Popescu, fostul director general al ING Investment Management.

Al doilea fond ca mărime este cel administrat de Allianz-Ţiriac Pensii, cu active de 2,1 miliarde de lei, condus încă de la lansare de Crinu Andănuţ. Printre executivii care conduc fondurile de pensii încă de la lansare se numără şi Ioan Vreme (Generali Pensii), Marius Raţiu (Aegon Pensii) şi Mihai Coca-Cozma (Alico Pensii). Alico Pensii ur­mează să preia şi fondul administrat până acum de britanicii de la Aviva, urmând să ajungă la active de 1,3 mld. lei. La Eureko Pensii este şef din 2010 Radu Brăgărea, fost director adjunct al AIG Life.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO