Bănci și Asigurări

Ciprioţii de la Bank of Cyprus renunţă la majorarea participaţiei la BT

Ciprioţii de la Bank of Cyprus renunţă la majorarea participaţiei la BT
16.06.2010, 23:06 44

Grupul financiar cipriot Bank of Cyprus, cu active de 40 mld.euro - cât jumate din sistemul bancar local, a renunţatsurprinzător la planul de a-şi majora participaţia în cadrul BănciiTransilvania de la 10% la 20%.

"Grupul Bank of Cyprus a decis, după o reanalizare apriorităţilor sale, să retragă cererea depusă la Banca Naţională aRomâniei pentru a primi permisiunea să îşi majoreze participaţia încadrul Băncii Transilvania până la 20%", au declarat ierireprezentanţii grupului.

Surse bancare afirmă că decizia Bank of Cyprus ar fi fostinfluenţată de anumite semnale transmise de BERD - acţionarulprincipal al Băncii Transilvania cu 14,6% din acţiuni - careaşteaptă un investitor de alt calibru şi care să intre în bancă pebaza unei selecţii de oferte, nu prin achiziţii minoritare de pebursă. De altfel, la ultima AGA BERD s-a opus modificării statuluiBT care plafonează dreptul de vot al acţionarilor, astfel căciprioţii ar fi ajuns să acumuleze de la un punct încolo acţiunifără drept de vot. În acelaşi timp, BERD nu se arată interesată săiasă din acţionariatul BT tocmai acum, când preţul a scăzut mult,mai ales că banca este în prezent unul dintre cei mai activijucători de pe piaţă.

Bank of Cyprus operează din 2007 o sucursală la Bucureşti, careare finanţări acordate în valoare de circa 660 de milioane de euroşi o reţea teritorială de 14 unităţi. Pe primele trei luni aleanului, ciprioţii au câştigat 3 mil. euro din operaţiunilelocale.

"Decizia (privind participaţia la BT, n. red.) nu afecteazăstrategia Bank of Cyprus în România", mai spun reprezentanţiigrupului.

Ciprioţii, care au achiziţionat la sfârşitul anului trecut unpachet de circa 10% din acţiunile BT, erau în proces de obţinere aaprobării BNR pentru a-şi majora participaţia, procesul fiindaproape de final.

"Am primit o notificare din partea Bank of Cyprus. BancaNaţională încă nu luase o decizie în privinţa avizului", a comentatNicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR. În lunamai, banca centrală le ceruse ciprioţilor clarificări suplimentareprivind strategia ca acţionar al BT. Termenul legal pentru emitereaunui aviz - favorabil sau negativ - din partea BNR era de 90 dezile de la momentul în care documentaţia pentru dosar eracompletă.

În mai, George Christoforou, şeful sucursalei locale a Bank ofCyprus, spunea că grupul va aştepta avizul BNR înainte de a facevreun pas pentru majorarea participaţiei la BT.

Un obstacol care ar fi trebuit depăşit era şi prevederea dinstatutul BT care limitează la 10% din capital drepturile de votpentru orice acţionar sau grup de acţionari care activeazăconcertat. La Adunarea Generală a Acţionarilor BT din aprilie, BERDs-a opus propunerii de eliminare din statutul băncii a acesteiprevederi prin care este limitat dreptul de vot.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BTşi unul dintre acţionarii importanţi ai băncii, cu un pachet deaproape 5%, sublinia de asemenea în mai că orice discuţie este"prematură" înainte de eliminarea plafonului privind concentrareadreptului de vot la AGA.

Banca Transilvania, singura bancă de top cu capital românescprivat majoritar, a raportat pe primul trimestru un profit net de16 mil. lei (3,85 mil. euro), faţă de un câştig de 1 mil. lei înaceeaşi perioadă din 2009, în ciuda avansului provizioanelor, pânăla un nivel de 191 mil. lei (46 mil. euro). Banca are active de 4,7miliarde de euro şi o reţea teritorială de aproximativ 500 deunităţi. Acţiunile băncii, listate la Bursa de la Bucureşti, setranzacţionau ieri la 1,58 lei, în creştere cu peste 3%.Capitalizarea BT este astfel de circa 406 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO