Bănci și Asigurări

Circulatia auto prin Europa devine libera abia in toamna

19.03.2007, 18:55 37

Soferii romani vor putea circula liber in 33 de state europene (27 din UE plus alte 6 state), fara controlul actelor de asigurare Carte Verde la frontiera fiecarui stat, abia din toamna acestui an, a declarat pentru ZF Liviu Stoicescu, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR).
Saptamana trecuta, acordul multilateral care permite aceasta circulatie fara control al documentelor de asigurare Carte Verde a primit ultima semnatura din cele 33 necesare, din partea Marii Britanii. Acordul insa nu intra in vigoare imediat, ci abia dupa publicarea de catre Uniunea Europeana.
"Termenul efectiv de intrare in vigoare nu depinde de noi, ci de data de publicare in Buletinul Oficial al UE a acestui acord multilateral", afirma Liviu Stoicescu. El spune ca acesta este unicul demers ramas de indeplinit dupa strangerea semnaturilor pe acord. Anterior, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor comunicase ca respectivul acord trebuie ratificat de statele semnatare pentru a intra in vigoare.
Seful BAAR spune insa ca acordul este o conventie privata intre organizatiile similare din statele respective, nefiind necesara ratificarea sa oficiala. "Practic, acordul trebuia sa intre in vigoare chiar de la 1 ianuarie, dar au existat unele intarzieri privind strangerea semnaturilor", afirma el.
Principalul efect al acordului va fi ca soferii romani si bulgari vor putea circula cu masinile in spatiul celor 33 de state fara a le mai fi controlate la fiecare frontiera polita Carte Verde, de asigurare de raspundere civila auto in spatiul extra-national.
Pana la intrarea in vigoare a acestui acord, insa, Stoicescu spune ca soferii romani va trebui sa aiba la ei polita Carte Verde la fiecare frontiera, daca vor sa calatoreasca in spatiul comunitar cu masina.
Pe langa cele 27 de state din UE (inclusiv Romania si Bulgaria), acordul include si Elvetia, Andorra, Croatia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda, acestea fiind statele unde la frontiera nu se va mai face controlul de Carte Verde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO