Bănci și Asigurări

Citi: Daca BNR nu continua majorarile de dobanda, leul ar putea intra sub presiune

23.05.2008, 21:20 13

Leul ar putea intra sub presiune spre sfarsitul anului daca BNR nu continua ciclul de intarire a politicii monetare, in conditiile in care dobanda reala nu compenseaza acum riscurile induse de inflatia si deficitul extern ridicate, sustine Ilker Domak, economist al grupului american Citi.
In scenariul de baza, analistii Citi vad euro coborand spre 3,55 lei pana la sfarsitul anului, insa noteaza ca riscurile sunt de depasire a acestui nivel, mai ales dupa ce BNR a adoptat un ton mai moderat de la inceputul acestei luni. Intr-un studiu comparativ privind evolutia leului si lirei turcesti, Domac subliniaza ca leul are sanse sa evolueze mai bine decat indica in prezent cotatiile forward, lira fiind intr-o situatie opusa.
"Dependenta ridicata de finantari externe si probabilitatea scazuta a realizarii reformelor anuntate sunt factori de risc importanti pentru ambele economii", subliniaza Domac. Deficitul de cont curent a ucat la 13,9% din Produsul Intern Brut in 2007, iar economistul Citi considera ca va ramane la niveluri similare si anul acesta. In conditiile in care acoperirea deficitului prin investitii straine directe se diminueaza, dependenta economiei de atragerea de finantari de pe pietele externe devine tot mai puternica.
Domak subliniaza ca diferentialul de dobanda dintre leu si euro nu acopera pe deplin riscurile induse de dezechilibrele macroeconomice.
La inceputul acestei luni BNR a majorat dobanda de politica monetara pentru a cincea oara consecutiv, ducand-o la 9,75% pe an, in conditiile in care inflatia s-a stabilizat din martie la niveluri de 8,6%. Pasul de crestere a dobanzii de luna aceasta, de 0,25 puncte procentuale, a fost insa cel mai mic din actualul ciclu de intarire a politicii monetare. In raportul asupra inflatiei publicat luna aceasta, BNR arata ca inflatia ar trebui sa se stabilizeze la aceste niveluri pe perioada verii, inainte de a intra pe o panta descendenta din toamna. "Evolutia cursului va fi un factor important in deciziile privind dobanda de politica monetara, avand in vedere ingrijorarea cu care priveste BNR o intarire a leului", spune Domac. Oficialii BNR au subliniat in numeroase randuri ca leul a trecut in vara trecuta printr-o perioada de supraapreciere, care a atras dupa sine si o corectie puternica.
In conditiile in care bunurile din import au o pondere ridicata in structura consumului pe plan local, variatiile de curs au un impact puternic si asupra inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO