Bănci și Asigurări

Clientii bogati ai BCR pot paria pe pretul aurului

28.03.2010, 23:07 144

Clientii de private banking ai BCR, cea mai mare banca localadupa active, vor putea achizitiona certificate de investitii avandca activ suport aurul, emise de Erste Bank si listate la burseledin Viena si Stuttgart. Si grecii de la Piraeus Bank au inceput savanda aur clientilor inca din octombrie 2009, oferta bancii mergandde la lire englezesti de opt grame la lingouri de un kilogram sauaur in cont.

BCR era prezenta pana acum doar pe partea de cumparare aur,pretul oferit vineri fiind de 75 de lei pentru un gram. In aceeasizi, pretul unui gram de aur la cotatia oficiala a BNR era de 107,3lei, in crestere cu circa 13% fata de aceeasi perioada a anuluitrecut. Piraeus vindea vineri gramul de aur (sub forma de lingouri)cu 126 de lei, in crestere cu 12,5% fata de nivelul inregistrat inoctombrie, cand a lansat operatiunile cu aur.

Certificatele de investitii emise de BCR sunt vazute ca oalternativa mai ieftina la investitia in aur fizic, valoarea unuicertificat fiind de 10% din pretul unei uncii (circa 28 de grame)de aur, cotata in prezent de Erste Bank la 1.089 de dolari (814euro).

"Certificatele de investitii poarta un randament corelat cuevolutia pretului aurului ajustat cu costurile de tranzactionare sifluctuatiile cursului de schimb euro-dolar. Acestea nu aumaturitate, clientii putand beneficia de evolutia pretului auruluipe toata durata detinerii", au declarat oficialii bancii.

Pretul aurului este influentat de apetitul pentru risc alinvestitorilor, iar in perioadele de calm economic metalul pretioseste mai ieftin. De aceea, austriecii de la Bank Gutmann, o bancaspecializata in servicii de private banking, recomandau recentclientilor sa aiba in portofoliu aur, dar nu in proportii preamari. "Aurul poate fi o polita de asigurare impotriva riscului uneiinflatii ridicate, nu poate fi un instrument de speculatii", spuneaSepp Maier, partener in cadrul Bank Gutmann intr-un interviu pentruZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO