Bănci și Asigurări

Clienţii companiilor de asigurări de viaţă au anulat poliţe record de 329 mil. lei

Clienţii companiilor de asigurări de viaţă au anulat...

Autor: Anelis Baciu

25.11.2013, 00:08 413
Clienţii companiilor de asigurări de viaţă au reziliat poliţe în valoare de 329 mil. lei (75 mil. euro) în perioada ianuarie-septembrie, cu 4% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Autorităţii de Su­praveghere Financiară (ASF).
 
Poliţele anulate anticipat au depăşit astfel vârful atins în aceeaşi prioadă din 2009, an în care piaţa de asigurări a simţit cel mai acut şocul crizei economice.
 
„Asigu­rarea de viaţă este un produs care nu este la îndemâna oricui. A face economii în prezent, când majoritatea populaţiei trăieşte de pe o zi pe alta, este un lux. În ceea ce priveşte răscumpărările este evident că disponibilităţile în scădere ale populaţiei îşi spun cuvântul. Prin urmare, asigurarea devine din ce în ce mai mult un produs de care românii se debarasează“, afirmă Valen­tin Ţuca, CEO al brokerului AON. El crede că valoarea răscumpărărilor va continua să crească dacă revenirea economiei nu va avea un impact pozitiv asupra veniturilor populaţiei.
 
Aproximativ 80% din plăţile efectuate de asigu­rători cu titlul de răscumpărări anticipate, echivalenul a 252 mil. lei, au fost răscumpărări totale, ceea ce în­seamnă că deţinătorii poliţelor respective au renunţat complet la relaţia cu asigurătorul. Aceste sume au crescut cu 10% faţă de 2012.
 
Totodată, anulările parţiale de poliţe au înregistrat o scădere de 13%, până la 77 milioane de lei (17,5 mil. euro). Zeci de mii de români au renunţat la poliţe şi şi-au retras o parte din banii strânşi în conturile de asigurare numai în acest an, principalul motiv fiind veniturile insuficiente. Lipsa de lichiditate din piaţă i-a pus pe asi­gurători în situaţia de a se confrunta cu o explozie a răscumpărilor în criză, iar diminuarea randamentelor de pe pieţele financiare a amplificat ritmul răscumpărărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO