Bănci și Asigurări

Clientii s-au hotarat: valuta merge la creditare, la economisire sunt buni leii

07.12.2004, 00:00 19

Depozitele populatiei constituite in valuta au inregistrat in luna octombrie o scadere de 0,4%, pana la 2,36 miliarde de euro. Calculata in lei, diminuarea este de 1%, pana la echivalentul a 96.615 miliarde de lei. Aceasta este prima scadere a slodului depozitelor constituite in valuta de la inceputul anului.
Pe de alta parte, economiile populatiei constituite in lei au inregistrat in acest interval o majorare de 2,1%, pana la echivalntul a 3,1 miliarde de euro. Astfel, ponderea pe care o detin in masa monetara a ajuns la 22,3%. Comparativ cu sfarsitul lunii octombrie 2003, economiile populatiei au inregistrat o crestere de 33,4% (20,4% in termeni reali).
Tendinta de migratie spre economisirea in moneda nationala a apraut in contextul mentinerii unor dobanzi scazute la valuta, la care se adauga si apreccierea reala a leului de la inceputul anului. Astfel, randamentul plasamentelor in valuta este mult mai mic decat cel aferent economiilor in lei.
Scaderea dobanzilor la depozitele constituite in lei ar putea sa descurajeze insa economisirea, in conditiile in care cresterea apetitului pentru credite risca sa absoarba toate lichiditatile.
Avand in vedere recenta evolutie a cursului, care a marcat o apreciere nominala puternica a leului, preferinta pentru economisirea in lei se va mentine si in lunile urmatoare.
Agentii economici au preferat de asemenea leu la economisire, insa depozitele in valuta au inregistrat in continuare majorari.
Depozitele in lei ale agentilor economici au crescut cu 3,5%, pana la echivalentul a 2,5 miliarde de euro.
Depunerile in valuta ale agentilor economici exprimate in euro au crescut cu 1,7%, pana la 2,2 miliarde de euro.
La 31 octombrie 2004, exprimate in euro, depunerile in valuta ale rezidentilor marcau o majorare de 14,4% fata de 31 octombrie 2003, ajungand la 4,8 miliarde de euro. In cadrul acestora, depunerile in valuta ale populatiei au crescut cu 12,8%, iar depozitele in valuta ale agentilor economici s-au majorat cu 18%.
Masa monetara in sens larg a inregistrat in luna octombrie o crestere de 1,2%, in pas cu rata inflatiei, pana la echivalentul a 14 miliarde de euro. Aceasta cuprinde, pe langa numerarul aflat in circulatie in afara bancilor si disponibilitatile la vedere si depozitele la termen ale rezidentilor. Activele externe detinute de banca centrala au crescut in luna octombire cu 1,4%, pana la echivalentul a 8,3 miliarde de euro. La aceasta crestere au contribuit majorarea cu 1,6% a componentei "Valute convertibile" si mentinerea constanta a componentei "Aur". Activele interne s-au majorat pe parcursul lunii cu 0,8%, pana la echivalentul a 5,6 miliarde de euro.
Preferinta pentru lei s-a simtit mai pregnant la nivelul titlurilor de stat detinute de sectorul nebancar. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, titlurile in valuta insumau 118 milioane de euro, marcan o scadere de 2,8% comparativ cu septembrie. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoare titlurilor in valuta din afara sistemului bancar a scazut cu 2,1%. In acelasi timp, valoare titlurilor de stat in lei a crescut cu 56,7%. Astfel, la sfarsitul lui octombrie valoarea acestora ajunsese la 1,5 miliarde de euro, in scadere insa cu 2,2% fata de luna precedenta.
Diminuarea valorii titlurilor aflate in afara sistemului bancar a aparut in contextul in care Ministerul de Finante a restrans senificativ in ultimele luni emisiunile de obligatiuni. Reorientarea finantarii deficitului bugetar a aparut la sfarsitul lunii august, in contextul imbunatatirii colectarii veniturilor la bugetul de stat. La aceasta s-a aduagat si evolutia favorabila a deficitului bugetar, care se situa la sfarsitul lunii septembrie la 0,3% din PIB.
La ultimele licitatii organizate de Finante, clientii bancilor si-au adjudecat majoritatea titlurilor emise, chiar in conditiile in care dobanzile oferite au coborat intr-un ritm rapid. Titlurile raman atractive insa, ele aducand o dobanda fixa, care este garantia unui randament bun pana la scadenta.



La credite, valuta bate leul
Creditul neguvernamental a inregistrat in luna octombrie o crestere de 2,2% pana la un sold de 9,8 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, soldul creditului neguvernamental marcheaza o crestere de 46,3%.
Creditulele in valuta s-au miscat aproape de doua ori mai repede decat cele in lei, care au inregistrat o crestere de 1,5% pe parcursul lunii. Soldul creditelor acordate in lei a crescut comparativ cu octombrie 2003 cu 29,6% (17% in termeni reali). In acelasi timp, creditarea in valuta a inregistrat o majorare de 59,4%. Exprimata in euro, cresterea este de 53,9%.
Apetitul pentru creditarea in valuta a crescut constant de la inceputul anului, in detrimentul celei in lei. Aceasta in conditiile in care banca centrala a operat de la jumatatea anului mai multe ajustari ale dobanzii de interventie si chiar ale rezervelor minime obligatorii la depozitele in valuta. Masurile, care tinteau pe de o parte ieftinirea creditului in lei, concomitent cu scumpirea celui in valuta, nu au reusit sa aiba un impact semnificativ asupra pietei.
Evolutia a fost alimentata de mentinerea dobanzilor la lei la un nivel relativ ridicat fata de cele percepute la imprumuturile in valuta. Pe de alta parte, aprecierea inregistrata de leu de la inceputul anului a contrinuit la "ieftinirea" imprumuturilor in valuta. In conditiile in care cursul a avut o singura tendinta, de scadere, riscul de curs valutar care planeaza asupra acestor credite a fost usor de trecut cu vederea de catre clientii bancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO