Bănci și Asigurări

Comisioanele la ipotecare ar putea disparea in favoarea dobanzilor variabile

Comisioanele la ipotecare ar putea disparea in favoarea dobanzilor variabile

Roxana Bolocan, director credite retail la Volksbank: Cred ca bancile vor merge spre un cost transparent, cu dobanzi variabile legate de un indicator de referinta, fie ROBOR, fie EURIBOR si pastrand doar comisioanele minimale.

12.06.2009, 00:00 96

Bancherii estimeaza ca in viitor ar putea renunta la mai multe dintre comisioane, chiar si ca urmare a presiunilor autoritatilor. "Majoritatea bancilor vor renunta la o buna parte a comisioanelor la creditele ipotecare, fie si pentru a se alinia cerintelor ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului -n. red.) privind justificarea unora dintre aceste costuri", apreciaza Roxana Bolocan, director credite retail la Volksbank.

Incetinirea activitatii de pe piata de creditare a generat la inceputul acestui an o reducere a veniturilor din comisioane inregistrate de majoritatea bancilor. Astfel, BCR - cel mai mare jucator din sistem - a inregistrat in primele trei luni o scadere a castigului din taxe si comisioane cu peste 40% fata de perioada similara din 2008, pana la 38 mil. euro.
In cazul BRD, a doua mare banca de pe piata romaneasca, viteza de crestere a castigului din comisioane a incetinit de la 49% in primul trimestru al anului trecut la 12% in aceeasi perioada din 2009. Venitul net din taxe comisioane s-a situat astfel la 283 mil. lei (circa 66 mil. euro), adica 38,9% din profitul net al bancii, fata de un nivel maxim de 44,7% atins in primele trei luni din 2008.
In acest moment, la CEC Bank numarul comisioanelor platite pentru contractarea de credite ipotecare si pentru investitii imobiliare acordate variaza intre sase si zece, valoarea a patru dintre acestea fiind in anumite conditii zero.
Banca percepe un comision de analiza a dosarului de 0,15% din valoarea creditului aprobat, in timp ce comisionul de administrare este de 0,2% pe luna pentru creditele in lei si de 0,1% pentru imprumuturile in valuta, aplicat la soldul curent al creditului. In primul an, taxa de administrare pentru imprumuturile in lei este una anuala si se ridica la 1,75% din valoarea creditului aprobat. Comisionul de rambursare anticipata este de 3,5% in primii cinci ani si de 2% intre cinci si zece ani.
Comisioanele ar putea deveni insa istorie in favoarea unor costuri mult mai usor de urmarit. "Cred ca bancile vor merge spre un cost transparent, cu dobanzi variabile legate de un indicator de referinta, fie ROBOR, fie EURIBOR si pastrand doar comisioanele minimale cum ar fi cel de analiza a dosarului sau de evaluare a ipotecii", a precizat Bolocan. In acest moment BRD, membra a grupului francez Societe Generale, percepe o taxa de intocmire a dosarului pentru creditele imobiliare si ipotecare de 1% pentru imprumuturile in lei si de 1,8% pentru cele in valuta. Comisionul nu poate scadea insa sub 800 lei la creditele in moneda locala sau sub 200 euro/250 dolari pentru creditele in valuta. Costul de gestionare a creditului este de 0,1% pentru imprumuturile in lei si de 0,15% pentru cele in valuta.
In cazul Bancii Transilvania, comisionul de instrumentare a dosarului este de 1,5% atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta, in timp ce comisionul de administrare este unul fix, de 150 de lei pe an, indiferent de valoarea creditului. ING percepe un comision fix de analiza a dosarului de 215 lei si o taxa de acordare de 1% din valoarea creditului aprobat.
UniCredit-Tiriac Bank afiseaza pe site costuri de acordare a unui credit ipotecar in euro de 2% din valoarea imprumutului, dar nu mai putin de 250 euro. Pentru creditele imobiliare, valoarea comisionului de acordare este de 2,3% atat pentru imprumuturile in lei, cat si pentru cele in valuta. Comisionul de rambursare anticipata este de 4% din suma rambursata pentru toate tipurile de credite ipotecare si imobiliare, dar nu mai putin de 150 euro. La Raiffeissen Bank, comisionul de procesare a cererii este de 1,9% din valoarea creditului, iar cel de rambursare anticipata este de 3% indiferent de moneda in care a fost acordat imprumutul.
Printre celelalte taxe si comisioane percepute de banci pentru acordarea de credite ipotecare si imobiliare se numara comisionul de rescadentare sau reesalonare, comisionul de neutilizare a creditului sau cel de schimbare a garantiei, la solicitarea clientului. Comisionul de neutilizare a creditului este, de exemplu, de 0% in cazul CEC si de 1,5% in cazul BRD. In acelasi timp, evaluarea imobilului sau costurile notariale sunt suportate in cele mai multe cazuri tot de catre client. La ING, taxa de evaluare a imobilului este cuprinsa intre 250 si 470 de lei. Roxana Bolocan, de la Volksbank, spune ca in mod natural bancile tind sa-si sporeasca veniturile din comisioane, dar nu comisioane din credite, ci din activitatea de tranzactionare. "Politica este una de descrestere a veniturilor din dobanzi", a comentat ea.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO