Bănci și Asigurări

Companiile au in continuare probleme cu lichiditatile, arata datele Bancii Nationale

Companiile au in continuare probleme cu lichiditatile, arata datele Bancii Nationale
10.06.2009, 00:00 30

Sumele refuzate la plata - cazurile in care banca nu a gasit lichiditati suficiente in contul clientului pentru a onora cecurile, biletele la ordin sau cambiile emise de acesta - au totalizat in aprilie aproape 642 de milioane de lei (circa 153 de milioane de euro), fata de 664 de milioane de lei in martie.

Comparativ cu aprilie anul trecut, suma este de peste trei ori mai mare. Companiile prefera sa emita astfel de instrumente, care presupun decontarea la termen a platilor catre parteneri (in special a furnizorilor), decat sa faca plati cash.
"Sunt mai multi factori care concura. Companiile au vanzari mai mici sau chiar deloc, iar accesul la credite este ingreunat, acesta fiind un factor de blocaj. In plus, statul nu si-a platit toate datoriile catre firme. Facturile de platit de anul trecut sunt decontate doar partial, sunt companii care in continuare nu au incasat banii de la stat", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. El noteaza ca nu mai sunt disponibile date recente privind decontarea facturilor angajate la sfarsitul anului trecut de fostul executiv si ramase neplatite.
"Statul, prin faptul ca nu si-a paltit facturile, e un factor de blocare a platilor pentru companii. Ar fi esential de stiut ce plati mai sunt de facut", mai spune Dumitru. Numarul firmelor care au generat incidente de plata a fost in aprilie de 12.750, in scadere usoara fata de martie. Si din acest punct de vedere se inregistreaza o dublare fata de anul trecut.
BNR gestioneaza informatiile privind incidentele de plata printr-un organism specializat, Centrala Incidentelor de Plati. Potrivit reglementarilor Bancii Nationale, este considerata incident de plata neindeplinirea intocmai si la timp a obligatiilor bancilor participante, inaintea sau in timpul procesului de decontare a instrumentului.
Cele mai multe probleme apar la decontarea biletelor la ordin, acestea fiind de altfel si cele mai utilizate instrumente de plata de catre companii.
Astfel, in aprilie au fost refuzate la plata 2.374 de cecuri, fata de 2.675 in martie si 1.599 in aprilie anul trecut. In schimb, numarul biletelor la ordin refuzate la plata a fost de 37.168, cu 7% mai putin decat in martie. Comparativ cu aprilie anul trecut, numarul biletelor la ordin respinse este insa dublu. Trei cambii au fost respinse la plata in aprilie, dupa un sir lung de luni in care nu se inregistrasera incidente cu astfel de instrumente de debit.
 
Circa 6% din platile ordonate sunt refuzate
BNR nu prezinta date actualizate privind platile derulate in economie. Cele mai recente date sunt din 2007, fiind prezentate in raportul anual al Transfond, compania care opereaza Sistemul electronic de plati.
Astfel, in 2007 s-au efectuat 8,92 milioane de operatiuni de plata, corespunzator unei medii lunare de 744.000 de operatiuni.
Avand in vedere contractia puternica a activitatii economice in prezent (Produsul Intern Brut a scazut in primul trimestru cu 6,4% fata de primul trimestru din 2008, care fusese insa cu 8,2% peste cel din perioada similara din 2007), volumul operatiunilor de plata ar putea sa se situeze la niveluri similare.
Grosul operatiunilor de plati in 2007 a fost ordonat prin bilete la ordin (4,82 milioane) si cecuri (4,1 milioane), cambiile avand o contributie marginala. In aprilie 2007 numarul de operatiuni de plata a fost de 694.000, potrivit Transfond. Astfel, ponderea cazurilor de refuzare la plata a instrumentelor de debit din aprilie anul acesta s-ar apropia de 6%.
Din punctul de vedere al volumului operatiunilor de plata, datele Transfond arata ca in 2007 acestea au insumat putin peste 60 de miliarde de lei (18 miliarde de euro, la cursul mediu din acel an), corespunzator unei medii lunare de 5 miliarde de lei.
In aprilie 2007, volumul platilor a fost de 4,4 miliarde de lei. Si din acest punct de vedere biletele la ordin si cecurile au ponderi similare, cu rulaje de circa 2,2 miliarde de lei. Sumele refuzate in aprilie anul acesta ar avea o pondere de 14%, daca volumele ar fi similare cu cele inregistrate in aprilie 2007.
Si din acest punct de vedere, ponderea ar fi considerabil mai mare decat in urma cu un an, avand in vedere ca sumele refuzate la plata sunt de trei ori mai mari, iar valoarea totala a platilor a inregistrat probabil o contractie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO