Bănci și Asigurări

Companiile de leasing au pierdut 16% din afaceri. Finanţările au scăzut la 546 de milioane de euro

Companiile de leasing au pierdut 16% din afaceri....

Autor: Ciprian Botea

17.08.2013, 08:53 320
Companiile de leasing au acordat în primul semestru finanţări de 546 mil. euro, în scădere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamică infuenţată de vânzările slabe de autovehicule şi de declinul finanţărilor acordate pentru achiziţia de echipamente, potrivit datelor ALB – asociaţia societăţilor financiare. Scăderea a accelerat faţă de perioada ianuarie-martie, când fusese consemnat un declin de 12%.
 
„Un motiv obiectiv care a afectat negativ şi direct finanţarea pieţei de leasing în domeniul vehiculelor rulate îl constituie instituirea timbrului de mediu. Un alt factor este scăderea volumului de achiziţii de vehicule noi, în contextul în care finanţarea transportatorilor rămâne o nişă de interes major pentru societăţile de leasing financiar“, au precizat reprezentanţii ALB.
 
Finanţările auto au reprezentat aproape trei sferturi din volumul total, respectiv 400 mil. euro. Mai mult de jumătate din această sumă a mers pentru finanţarea achiziţiilor de autoturisme, în timp ce vehiculele comerciale grele au reprezentat 26% din total. Scăderea finanţărilor auto este de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Pentru achiziţii de echipamente, firmele de leasing au acordat finanţări de 133 mil. euro în primele şase luni, respectiv 26% din total. Finanţările de echipamente au scăzut cu 18% după primele şase luni, în condiţiile în care companiile sunt reticente să facă investiţii.
 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO