Bănci și Asigurări

Consiliul Concurentei: Ancheta privind fondurile de pensii private, in desfasurare

30.01.2008, 16:40 32

Ancheta Consiliului Concurentei privind companiile de administrare a pensiilor private obligatorii (pilonul II), demarata in decembrie anul trecut, este inca in desfasurare, au precizat pentru ZF reprezentantii institutiei.
"Ancheta este in plina desfasurare si nu putem face publice orice alte informatii, care ar putea pune in pericol buna desfasurare a investigatiei", a declarat biroul de presa al Consiliului Concurentei.
Cele mai mari patru companii de administrare a fondurilor de pensii obligatorii de pe piata (ING, Allianz-Tiriac, Generali si Aviva) au fost supuse pe data de 3 decembrie unui control inopinat din partea Consiliului Concurentei (CC), fiind suspectate de posibile intelegeri privind nivelul comisionului practicat pentru intrarea participantilor in fondurile de pensii (2,5% din contributii, comision practicat in aceeasi masura de toate cele 18 fonduri de pe piata) si alte aspecte.
Ancheta a fost declansata dupa ce Consiliul a fost sesizat de "o sursa externa", au declarat atunci oficiali ai institutiei.
Totusi, in comunicarea transmisa ieri pentru ZF, Consiliul precizeaza ca investigatia a fost declansata "din oficiu".
Pe langa cei patru administratori de fonduri au fost controlati si actionarii majoritari ai acestora (societatile de asigurari care i-au fondat), ca si asociatia profesionala a industriei pensiilor private (APAPR).
Comisarii CC au cules atunci documente si alte informatii de la sediile acestora, investigatiile fiind in curs. Reprezentantii Consiliului au declarat ca nu vor fi facute publice concluzii preliminare sau alte aspecte ale anchetei pana la finalizarea acesteia.
La data startului investigatiei, oficialii Consiliului Concurentei estimau ca ancheta se va finaliza undeva la mijlocul acestui an, aceasta fiind si data cand sunt asteptate rezultatele oficiale ale controlului.
Consiliul Concurentei este o institutie foarte puternica in statele membre ale Uniunii Europene, cu forte si atributii comparabile cu cele ale Politiei. Inspectorii de concurenta au dreptul legal de a controla sedii, documente si computere pentru a culege informatii considerate relevante in anchetele derulate. In UE, organismele de concurenta au dat amenzi de ordinul sutelor de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO