Bănci și Asigurări

Continuă prăbuşirea pieţei leasingului: -30% în S1

Autor: Angela Placinta

23.09.2010, 23:51 41

Piaţa de leasing îşi continuă scăderea dramatică, în primulsemestru valoarea totală a finanţărilor acordate coborând cu 30%,la 543,7 milioane de euro, potrivit Asociaţiei SocietăţilorFinanciare (ALB). În aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa s-aridicat la 776,6 milioane de euro.

"Şansele ca piaţa să îşi revină substanţial în semestrul doi suntreduse", afirmă Bas Hoekstra, preşedintele ALB şi directorulgeneral al ING Lease. ALB reuneşte companii din piaţa de leasing cuo cotă de piaţă totală de peste 90%, dar printre membrii asociaţieise numără şi societăţi de credite de consum.
Finanţările pentru autovehicule au coborât cu 33% în primele şaseluni, până la 339 mil. euro. Cele pentru echipamente au scăzut maimult, cu 37%, ajungând la 109,3 mil. euro. Leasingul imobiliar asuferit cel mai puţin, înregistrând o diminuare de 7%, până lavaloarea de 95,4 mil. euro.

"Leasingul imobiliar creşte datorită contractelor de tip sale andlease back. Băncile sunt mult mai restrictive acum în creditare,iar companiile au nevoie în continuare de lichidităţi, astfel încâtîşi vând activele prin sale and lease back", explică preşedinteleALB.
Prin contracte de tip sale and lease back o companie poate vindeactive - o clădire de birouri, de exemplu - pentru a face rost delichidităţi, pe care apoi le închiriază de la firma de leasingpentru a le utiliza în continuare.

În ceea ce priveşte finanţarea autovehiculelor, în primul semestruse observă o creştere a ponderii finanţărilor pentru celesecond-hand, la 24% din total, faţă de numai 15% în primele şaseluni din 2009. Acest lucru se explică în mare parte prin faptul căfirmele de leasing finanţează maşinile recuperate pe care lerevând, pentru a scăpa mai repede de stocuri.
Potrivit secretarului general al ALB, Adriana Ahciarliu, în prezentfirmele de leasing au mari probleme din cauza unei schimbări delegislaţie în ceea ce priveşte procesul de recuperare de bunuri dela rău-platnici, care a intrat în vigoare la sfârşitul anuluitrecut.

Mai exact, bunurile nu mai pot fi recuperate fără a obţine maiîntâi o hotărâre judecătorească. Obţinerea unei hotărâri poate duraînsă mult, chiar luni întregi, mai ales că numărul bunurilorrecuperate de la începutul crizei până acum se ridică la câtevazeci de mii.
"La sfârşitul anului trecut 9.000 de dosare de executare silităerau blocate în instanţe, suma de recuperat fiind de 120-150 demilioane de euro", spune Ahciarliu.
Ponderea creditelor neperformante din portofoliile instituţiilorfinanciare nebancare a urcat de la 27,52% în decembrie 2009 la29,83% în iunie anul acesta.
Potrivit datelor ALB, în prima jumătate din acest an companiile decredite de consum au acordat împrumuturi în valoare de 179 mil.euro, din care 51% pentru nevoi personale, 26% de tip revolving şi23% în magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO