Bănci și Asigurări

Contracte de leasing duble pentru membrii ALB

Contracte de leasing duble pentru membrii ALB

Click pentru imaginea marita

06.09.2006, 19:28 21

Valoarea contractelor incheiate de membrii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) a ajuns in primul semestru al anului la 810, 5 milioane de euro, mai mult decat dublu fata de 393 de milioane de euro, cat realizasera in aceeasi perioada a anului trecut.
Din cele peste 26.500 de contracte de finantare incheiate de membrii ALB in primul semestru, aproape doua treimi au fost pentru sectorul transporturilor, 29% (233,2 milioane euro) pentru echipamente industriale si doar 6% ( 50,3 milioane euro) pentru sectorul imobiliar, reiese din datele ALB.
La fel ca si anul trecut, cea mai mare parte in totalul finantarilor prin leasing a fost reprezentata de segmentul autoturismelor. Practic, mai mult de jumatate din cele 527 milioane de euro din domeniul transporturilor au reprezentat finantari de autoturisme. Vehiculele comerciale grele au reprezentat 30% din totalul segmentului, iar cele usoare 12%.
In sectorul echipamentelor industriale, cea mai mare pondere in finantari o detin cele destinate constructiilor (41% din total), urmate de IT si industria alimentara.
Sectorul imobiliar detine cea mai mica pondere in totalul finantarilor membrilor ALB, insa, spun analistii din domeniu, are cel mai mare potential de crestere in urmatorii ani.
In primul semestru, constructiile rezidentiale au contribuit cu mai mult de jumatate la valoarea totala a contractelor de leasing imobiliar, restul fiind reprezentat de constructiile industriale si comerciale. Cladirile de birouri au reprezentat mai putin de 3% din totalul finantarilor in leasing imobiliar.
Cea mai mare parte a contractelor incheiate de membrii ALB - 40% - au avut ca durata termene de 3-4 ani, iar aproape un sfert din totalul finantarilor au fost incheiate pe perioade de 2-3 ani. ALB acopera, potrivit propriilor estimari, aproximativ 60% din piata de leasing din Romania.
Dupa primul semestru, valoarea totala a activelor finantate prin leasing in Romania a ajuns 1,37 miliarde de euro, potrivit datelor ALB.
Cea mai mare cota de piata este detinuta de companiile subsidiare ale bancilor (61,5%), urmate de companiile afiliate unor dealeri auto, adica asa-numitele societati captive (24,8%) si companiile independente (13,7%).
Pentru 2006, ALB evalueaza ca totalul activelor finantate prin leasing de catre membrii sai va ajunge la 1,6 miliarde de euro. Volumul total al pietei in acest an este estimat de ALB la 2,5 miliarde euro, ceea ce corespunde unui ritm de crestere de circa 25% fata de anul precedent.
Piata de leasing a avut in ultimii patru ani o crestere peste asteptari, valoarea contractelor crescand in acest interval de doua ori si jumatate. La baza acestei cresteri a stat evolutia peste asteptari a pietei auto, care a ajuns anul trecut la valori de 3-3,5 miliarde de euro. Potentialul de dezvoltare al pietei de leasing este insa foarte ridicat, valoarea totala a contractelor putand ajunge in urmatorii trei-cinci ani la 5 miliarde de euro.
Pentru aceasta este nevoie ca pe langa piata auto sa se dezvolte puternic si segmentul imobiliar, si cel de echipamente.
ALB a fost infiintata in 2004 si reprezinta societati de profil precum Afin Romania, Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, EFG Eurobank Leasing, Finans International Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, Itralo-Romena Leasing, ING Lease, Motoractive Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing, Volksbank Leasing.
De anul acesta, ALB include printre membri si institutii financiare nebancare precum Estima Finance si TBI Credit. Ca urmare a acestei decizii asociatia si-a schimbat si denumirea initiala din "Asociatia de Leasing Bancar", in "Asociatia de leasing si servicii financiare nebancare - ALB".
In afara ALB, pe piata locala activeaza si o alta organizatie de profil, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), care a fost infiintata in urma cu zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO