Contribuţiile băncilor la FGDB au fost diferenţiate în premieră în 2016 în funcţie de gradul de risc. Băncile au plătit anul trecut 459 mil. lei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în scădere cu circa 28%

17 iul 2017 Autor: Claudia Medrega

FGDB a prevăzut ca, în orizontul 2016-2017, să încaseze contribuţii totale de 400 mil. lei la fondul de garantare a depozitelor, din care 348mil. lei în anul 2016 (o reducere cu circa o treime faţă de totalul contribuţiilor încasate în anul precedent) şi 52 mil. lei în anul 2017.

Instituţiile de credit  participante la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au plătit anul trecut contribuţii de 459,2 mil. lei (circa 100 mil. euro), cu 28,2% mai puţin decât în 2015, în 2016 fiind introdus sistemul de contribuţii diferenţiate în funcţie de gradul de risc, precum şi o abordare multianuală în ţintirea nivelului resurselor disponibile, potrivit informaţiilor din raportul anual al FGDB.

La FGDB au participat anul trecut 29 de instituţii de credit, din care 26 de bănci, cele două bănci de economisire şi creditare în domeniul locativ şi o organizaţie cooperatistă de credit.

Noul sistem de contribuţii diferenţiate asigură repartizarea contribuţiei anuale totale între instituţiile de credit participante la FGDB, în funcţie de gradul de risc pe care fiecare dintre acestea îl prezintă din punctul de vedere al unei posibile utilizări a resurselor FGDB. Baza de calcul este reprezentată de suma depozitelor acoperite la sfârşitul anului.

În anul 2016, FGDB a utilizat o metodă de calcul care a prevăzut patru clase de risc, cu ponderi de 75%, 100%, 120% şi 150% din cota unitară a contribuţiei aplicabile în situaţia în care nu ar exista o diferenţiere în funcţie de risc, conform raportului.

Resursele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au ajuns la sfârşitul anului trecut la 5,9 mld. lei, bani cu care ar putea interveni pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment, potrivit datelor din raportul anual pentru 2016. Resursele au fost acumulate pe cele două componente ale FGDB, respectiv Fondul de garantare a depozitelor şi Fondul de rezoluţie bancară, ambele cu un sistem de finanţare ex-ante.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, contributii
, fondul de garantare
, functie
, risc
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide