Bănci și Asigurări

Costul creditelor neperformante provoacă pierderi la Leumi. Banca din România este singura dintre subsidiarele grupului israelian care a înregistrat pierderi

Costul creditelor neperformante provoacă  pierderi la Leumi

Jumătate din expunere este concentrată în Bucureşti, 40% din finanţări mergând în comerţ şi servicii

Autor: Razvan Voican

07.10.2011, 00:03 741

Bank Leumi, filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene, a înregistrat pe primul semestru o pierdere de 11,7 mil. lei (2,7 mil. euro) după standardele internaţionale, în creştere cu 46% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Banca din România este singura din­tre subsidiarele internaţionale ale grupului israelian care a înregistrat pier­deri, afectând rezultatul total al acestora.

Pierderea a fost provocată în principal de cheltuielile legate de pierderi din credite. Acestea au însumat 25 mil. şecheli (aproape 5 mil. euro), în creştere cu peste 30% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2010.

Raportul semestrial al Leumi menţionează îmbunătăţirea activită­ţilor pe zona de private banking din România, alături de cele din Israel - deservirea mai multor clienţi cu averi mari fiind una dintre ţintele strategice ale băncii.

Leumi funcţionează printr-o reţea de 32 de unităţi care acoperă circa 24 de oraşe.

Evident, banca acordă o atenţie specială clienţilor israelieni care au afaceri în România şi care sunt deserviţi printr-un departament specializat.

Asemenea altor bănci Leumi are în plan creşterea portofoliului de clienţi din categoria firmelor mijocii cu cifre de afaceri de peste 500.000 de euro anual şi nevoi de finan­ţare de cel puţin 100.000 de euro.

Prezent în România din 2006, când a preluat fosta Eurom Bank pentru 46 mil. dolari, Leumi nu s-a remarcat prin vreo strategie expansionistă, menţinând o poziţie discretă pe piaţă. Până la sfârşitul anului trecut israelienii aduseseră la capitalul băncii locale circa 75 mil. dolari. De asemenea, lichiditatea filialei locale este susţinută în prezent de banca-mamă printr-o linie de credit în valoare de 50 mil. dolari.

La jumătatea acestui an banca ocupa locul 28 în clasamentul sistemului bancar după active, cu o cotă de piaţă de 0,3%, în uşoară scădere faţă de anii trecuţi.

Circa jumătate din expunerea din credite de circa 1 mld. lei înregistrată la sfârşitul lui 2010 este concentrată în Bucureşti, iar aproximativ 40% din finanţări au fost acordate în sectorul comerţului şi al serviciilor.

Pentru perioada 2011 - 2013 Leumi şi-a propus obiective strategice ambiţioase: creşterea portofoliului de credite peste media pieţei, respectiv cu 14% în 2011, până la 25% în 2013, atingerea unei rentabilităţi a capitalului de nu mai puţin de 11% în 2013, precum şi creşterea ponderii creditelor corporate la 64% din portofoliu în 2013.

Chiar dacă este o bancă mică, Leumi a ajuns anul acesta să fie reprezentată în Consiliul director al Asociaţiei Române a Băncilor, Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi, obţinând un loc de membru în acest organism de conducere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO