Bănci și Asigurări

Cotatii stabile pe o piata valutara calma

Cotatii stabile pe o piata valutara calma
23.10.2006, 17:47 23

Cursul leu/euro ramane stabil in apropiere de nivelul de 3,52 lei pentru un euro, pe fondul unei piete cu volume de tranzactionare reduse.
BNR a calculat vineri un curs de 3,5128 lei pentru un euro, cu 0,45 bani mai putin decat in ziua anterioara. Cursul leu/dolar a inregistrat o scadere sensibila, dupa ce moneda americana a pierdut teren pe pietele internationale. Astfel, dolarul a pierdut vineri 1,32 bani, coborand la 2,7841 lei, dupa ce in cursul saptamanii trecute depasise si nivelul de 2,8 lei.
Pe piata valutara de la Bucuresti cotatiile au ramas stabile, osciland intr-o banda ingusta, intre 3,51 si 3,52 lei pentru un euro. Cererea mai mare de valuta din partea importatorilor, asteptata de dealeri, intarzie sa apara, insa piata nu are putere nici sa duca euro sub 3,5 lei.
Euro a inceput ziua vineri la 3,5120/3,5170 lei, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe parcursul zilei cotatiile au urcat usor, dupa care au revenit la nivelurile de la deschidere, spre sfarsitul zilei.
Volumele tranzactionate pe piata au coborat sensibil. In sedinta de joi, operatiunile interbancare au totalizat 76 de milioane de euro, jumatate din media zilnica inregistrata in ultima saptamana. Piata a inregistrat un deficit de 16 milioane de euro, in conditiile in care vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 420 de milioane de euro.
Analistii se asteapta ca, pe masura ce se apropie sfarsitul anului, deficitul comercial tot mai mare sa inceapa sa puna presiune pe curs. Oricum, nivelul de 3,53 lei se anunta a fi o rezistenta importanta. De altfel, piata locala ramane conectata la cele din regiune, iar jucatorii straini ar putea alimenta noi aprecieri ale leului.
Pe piata monetara dobanzile au ramas la 1%-3% pe an, pe fondul excesului de lichiditati. Astazi BNR organizeaza insa o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna, iar maine incepe o noua perioada de constituire a rezervelor obligatorii, astfel ca lichiditatile in exces isi vor gasi debusee.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO